pondělí 7. března 2016

Lařino kalendárium 4/16

Nadcházející týden byl pro dějiny neméně významný, jako ostatní. Pojďme se za ním poohlédnout.
Pondělí 7. března - v roce 1774 se uskutečnilo tzv. druhé Bostonské pití čaje. Tento historický název je označení pro protest amerických kolonistů proti britskému impériu. Při něm bylo v bostonském přístavu zničeno cca 342 beden lisovaného čaje a je vnímáno jako jeden z konfliktů směřujicích k americké revoluci. K prvnímu bostonskému pití čaje dochází 16. prosince 1773, tedy necelé tři měsíce před tzv. druhým bostonským pitím čaje.

Úterý 8. března - v roce 1909 je v USA založena instituce FBI. Zkratka této policejní organizace znamená Federal Bureau Investigation (Federální úřad pro vyšetřování). Působí jako mezinárodní federální vyšetřovací úřad a kontrarozvědná služba. Jeho ředitel je vždy jmenován prezidentem USA a potvrzen Senátem USA. 

Středa 9. března - v tento den roku 1796 se Napoleon Bonaparte žení s Josefínou de Beauharnais. Jeho manželka byla sice o šest let starší než on, ale byla to mocná, vlivná a krásná žena a Napoleon se do ní bláznivě zamiloval. V roce 1809 ovšem došlo k rozvodu, protože manželé se často hádali a Josefína navíc nebyla schopná dát svému manželovi mužského dědice.

Čtvrtek 10. března - roku 1876 provádí Graham Bell svůj první telefonický hovor. Úspěšně. Nový vynález je na světě a lidská komunikace se tak posouvá významně kupředu.

Pátek 11. března - roku 1500 přijímá český sněm tzv. Vladislavské zřízení zemské. Tento dokument lze chápat jako počátek a základ české ústavní listiny.

Sobota 12. března - v roce 2015 umírá známý fantasy spisovatel Terry Pratchett. Proslavil se zejména svojí sérií knih s obří želvou, která na krunýři nese celý svět, známou jako Zeměplocha. Pro nás tombraiderovce je váznamná i jeho dcera Rhianna - jenž byla hlavní scénáristkou k Rise of the Tomb Raider a zejména díky ní pak hra získala první místo za nejlepší scénář na WGA.

Neděle 13. března - v roce 1516 umírá v Budíně český král Vladislav Jagellonský. Králem byl zvolen v patnácti letech a podle historiků nebyl moc významným panovníkem, protože během jeho vlády došlo k úpadku královské moci. 
__________________________

Žádné komentáře:

Okomentovat