čtvrtek 18. února 2016

Level 1: Jak si Jeanette zahrála na ajťačku

Zahrát si všechny Tomb Raidery level po levelu znamená velkou odpovědnost. A to: pustit všechny Tomb Raidery. Vzhledem k tomu, že ta hra je bezmála dvacet let na světě, čím dřívější díl se snažíte rozjet na Win 7, tím obtížnější zkouška vás čeká. Asi největší problémy jsem měla se spuštěním TR1, protože ten je vytvářený pro DOS systém a to je opravdu pra pra dědeček dnešního operačního systému. Nakonec ale zafungoval starý dobrý Glidos a v záloze jsem měla ještě DosBox. Internet je taky plný nejrůznějších utilit a patchů, které mi dost pomohly. Až ale přejdu na ještě novější systém, protože pokrok prostě nezastavíš, jenom se hrozím toho, že už si TR 1 - 5 nezahraju.

Zpět ale k tomu, o čem měl být tento článek. A to zahrát si hezky od všech Tomb Raiderů první level. Je to dost velká výzva i pro otrlce, jelikož každý díl má jiné ovládání, na což Lara chudinka často doplácela svým vlastním životem, protože jsem si až po její smrti většinou uvědomila, že tahle klávesas platila pro předchozí díl a teď už opravdu ne. Natož pro někoho, kdo tu hru pár let nezapnul. Snažím se dohnat promrhané roky, ale chudák Lara místo toho jen smrtelně skuhrá, řítí se z kopců, kde zapomenu, že se mám zastavit nebo je zabita nějakou zlou pastí, která se časem vytratila z Jeanettiny paměti.

I tak to ale byl nenahraditelný zážitek. Už jsem skoro zapomněla, jak příjemné je, když kliknete na ikonku hry a roztočí se před vámi kouzelné rotující menu. A ačkoliv menu novějších dílů vypadá jinak, atmosféra je úplně stejně pěkná. Člověk stárne (Lara mládne), svět se mění, ale pocity při hraní TR jsou úplně stejné jako kdysi. A vzhledem k tomu, že kdysi jsem byla schopná zavřít oči a levely klasických levelů si v duchu do detailu projít, dnes už bych virtuální cestou docela tápala a nejednou se stalo, že se Lara točila dokola, nevěděla kudy kam jít a opomněla, že minule tu mačkala nějakou páčku nebo že tahle ulička má dvě cesty, jen je potřeba si rozsvítit, abychom ji viděli. Horší bylo, když jsem zapomněla pozice některých valících se kamenů a nevyzpytatelných pastí...

Asi největší splín na mě padal při hraní TR4. Mladá Lara, Werner Von Croy ještě před zradou Lary a první level, kde Lara najde svůj legendární, bezedný batůžek. Při hraní TR2 mi šlo trošku o život, jelikož jsem chtěla na konci levelu The Great Wall ušetřit dva tygry na konci a Lara to nepěkně schytala. A v TR Underworld jsem nechala jako první level jen explodující sídlo, jelikož kdybych do toho zahrnula i dobrodružství na Středozemním moři, levely by mi brzo došly a já bych neměla mít o čem psát...

Udělala jsem z každého levelu tři screenshoty. Chci odehrát devět dílů a kdybych měla zveřejňovat všechny obrázky, které bych chtěla, nevešly by se do článku a nebavilo by vás to číst.

Tomb Raider: Featuring Lara Croft
Povšimněte si nostalgického počítadla FPS. Taky používáte Glidos? 
Tomb Raider: Starring Lara Croft
"Aha!" To je snad na TR2 nejlepší.
Proč si nezahrát rovnou se dvěma Larami?
Tohle bylo opravdu těsné.
Tomb Raider: Adventures of Lara Croft
Takhle to dopadá, když někdo dva roky nehraje. Doslova dopadá.
Tomb Raider: The Last Revelation
Kdo vyhraje souboj: Werner nebo prase?
Na to, že už nejsi úplně nejmladší, lezení docela zvládáš.
A odteď ho z ruky (vlastně ze zad) nedám!
Tomb Raider: Chronicles
Kdo chce psa zbíti, fontánu si vždycky najde.
Tomb Raider: Angel of Darkness
Haha! Jen si zůstaň na tom řetěze, nemám pistole.
Tomb Raider: Legend
Tomb Raider: Anniversary
Tomb Raider: Underworld
Tahle hra je skutečně žhavá.
______________________

5 komentářů:

  1. Jeaette proč mi to děláš! Po přečtení článků a mrknutí na screeny mám šílenou chuť si zahrát TR3, AoD, Anniv a Underworld... taky najednou. :D
    Ale vždycky když si vzpomenu, jak jsem hrála ty díly poprvé (či je zrovna hraju a vybavuju si, co jsem kde a jak dělala prvně) ... tak si s tím vybavim i vzpomínky na tu dobu. Kolikrát se mi i zalesknout oči a přepadá mě pocit, jak strašně moc bych si přála se do těch dob zase vrátit a prožít je znovu... ty všemožné nejkrásnější chvilky. Například se vrátit do doby, kdy jsem poprvé hrála AoD a prožívala ty chvilky, kdy jsem se do Lary doslova "zamilovala" ... že díky AoD jsem se stala vášnivou faninkou a sběratelkou... a plno dalších krásných chvilek. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to jsem ráda. Na mě taky padala nostalgie, dokonce i při hraní Underworld, ten už je tu s námi taky nějaký ten pátek a vzpomínala jsem na doby, kdy jsem ho hrála poprvé. Je to taky docela dávno... A každý TR, který hraju ve mně vyvolává jiné pocity a vzpomínky. Je to příjemné.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak jsem si nainstalovala Legend, Anniv a Underworld... a začala prvně u underworldu. :) Screenuju o 106... všechny možné údaje, data, atd... které pak můžu použít na popisování. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jo já taky hraju tímhle stylem, všechno nascreenuju a pak to uložím zvlášť do složky. Pak když je čas a nálada tak to použiješ a máš hotový článek :) Tak GL už se těším.

    OdpovědětVymazat
  5. Mám nainštalovaný Windows 10 a staré TR mi idú super :). Jediný problém, s ktorým sa stretol bol doslava pás okna pri fullscreen, ktorý mi prekryl Health bar pri TR2 a 3. Problém som však vyriešil, myslím že nejakým patchom.

    OdpovědětVymazat