pondělí 22. února 2016

Je načase dokončit práci...

Potom, co skončí naše hraní TR4 nám přijde docela vhod skutečnost, že si s Larou můžeme projít ještě jeden, bonusový level. Ona nám totiž v TR4 tak přirostla k srdci, že je nesmírně těžké se s ní rozloučit a smířit se s tím, že jsme tu hru jednoduše dohráli a s tím, že Lara zůstala v zaprášených troskách a vůbec, ale vůbec není jisté, jestli tentokrát vyvázne živá.

The Times: Exclusive je speciální bonusový level, který byl navržen pro deník The Times. Potkáme se zde se skutečným tehdejším šéfredaktorem novin a vydáme se do tajů tutanchamonovy hrobky, kde byly nalezeny nové komnaty a nové cesty, jenž by měly ukrývat legendární Tutanchamonovu masku. Jsou plné pastí, bodáků, štírů a skakrabů - jako dělané pro odvážnou a nebojácnou, slavnou dobrodružku. Lara se vydává do archivu The Times, aby zde na základě předchozích výzkumů zjistila, kde se ony tajné komnaty nacházejí a vydala se pro legendární artefakt...

TR4 by se dala charakterizovat několika následujícími slovy: o sto procent víc interakce s prostředím, důraz na detail a rovnoměrně rozložené puzzly a hádanky. Ačkoliv hra byla jednou z nejdelších v sérii, puzzly byly rovnoměrně rozvržené a ideálně náročné, tak aby je hráč neprošel úplně jednoduše, ale chvíli se s nimi zabýval, ale zase ne tak těžké, aby nad tím strávil celý večer a nakonec se na to vykašlal a už se ke hře nevrátil. Je jich tam skutečně mnoho, ale jsou skutečně logické, takže se možná na jednom nebo dvou místech stane, že tam zůstanete tvrdnout a musíte sáhnout po návodu, ale víckrát určitě ne. To samé platí i pro Times Exclusive. S pomocí vyvážených prvků a prostředí je level sestaven tak, aby si hráč ještě jednou zkusil všechny Lařiny pohyby a dovednosti a dal jí pořádně zabrat, protože co se týče koncentrace nepřátel, ta je zase mírně nad míru. Hra není těžká na logiku, ale je to o přežití. Jste pouze v jednom levelu, začínáte se třemi malými lékárničkami a jednou velkou a zase jich tam tolik není schovaných, abychom s nimi mohli plýtvat, a zákonitě je budeme potřebovat nejvíc až na úplném konci levelu, kde se na nás vrhne hromada brouků.

Proto není dobré to jen tak "odbýt" a pro jistotu prolézt každý kout, každé tmavé místo, každou skulinku, co kdyby náhodou skrývala nějakou lékárničku nebo vybavení arzenálu. Navíc na takový revolver a zaměřovač prostě narazit musíte, jinak level jednoduše nedokončíte. Ve chvíli, kdy je nutné sestřelit dvě lví hlavy ze zdi v závěru levelu, na ně musíme zamířit a pokud nebudete skutečně důkladně prohledávat kouty, revolver nebo zaměřovač nenajdete a to prostě musíte.

Dalším prvkem je rozložení pastí. To se vcelku povedlo, jelikož je jich tam tak akorát, navíc, předtím než se na vás vyvalí koule s ostny, ozve se většinou vtíravý zvuk a varující hudba, a pokud zkušení hráči správně zareagují, většinou není žádným velkým problémem se zabijáckým prvkům vyhnout. Objevují se také mumie, které se nedají zastřelit, ale dá se jim bez problému utéct, a nebudou vám nijak bránit v hraní.  Dále se zde objevují krokodýli, štíři a skarabové. Ti jsou velmi nepříjemní, protože situace, kdy musíte odtáhnout vázu, abyste si odhalili vchod do další místnosti a mezitím Laru užírají brouci a seberou jí půlku zdraví, je velmi frustrující. Stejně tak situace v závěru hry, kde je nutné na stropě najít otevírací poklop. Než ho Lara najde, otevře a ve finále než se jí podaří správně postavit, vyskočit a zachytit se v patře nad ní, bude jí to stát veškerý počet lékárniček v batůžku. Protože když stojíte, brouci vás užírají dvakrát rychleji a aby toho nebylo málo, máme tu na jednom místě rovnou tři hejna, takže v závěru hry hrajete stylem - krok - lékárnička - krok - lékárnička. A když je hůř, tak se z toho stane - krok - lékárnička - skok - smrt. Což o to, závěr levelu, závěr Tutanchamonovy hrobky samozřejmě nebude nic jednoduchého, tento známý panovník si svůj hrob vybavil pastmi, což je logické, ale když na jednom místě umíráte čtyřikrát za sebou, začíná to docela trochu štvát.

Na druhou stranu je The Times: Exclusive hezkou připomínkou dobrodružství  v Egyptě, které by žádnému hráči TR nemělo ujít. Bez problému je možné jej projít do půl hodinky, navíc se podíváte hned na začátku na pěknou cutscénu a finální titulky jsou taky moc pěkně udělané.
_______________________

Zpět k rozcestníku: Tomb Raider: The Times Exclusive

Navigace: Tomb Raider: The Times Exclusive

2 komentáře:

  1. Wow, moc pěkný článek. :)
    Jsem ostuda... 2. a 4. díl jsem ještě nehrála a měla bych to konečně napravit. :D Tento článek mě docela povzbudil k tomu si 4. díl zahrát. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to rozhodně si zahraj protože čtyřka je považovaná za vůbec nejlepší díl hned po jedničce ;) a já souhlasím. Nikde ti Lara nepřiroste tak k srdci jako v TR4. Alespoň já jsem to tak měla.

      Vymazat