pondělí 22. února 2016

Lařino kalendárium 2/16

Únor byl skrz naskrz také velmi důležitý v českých i světových dějinách. Pojďme si připomenout konkrétních sedm dní.
Pondělí 22. února - v roce 1732 přichází na svět první prezident spojených států, George Washington. Ještě předtím, než se stal prezidentem, to byl významný voják a politik v hodnosti maršála. Byl to jediný maršál ve spojených státech a americká vláda tuto hodnost ani nikdy nezavedla, aby nikdo nemohl mít vyšší hodnost, než první prezident.

Úterý 23. února - v roce 1455 zahajuje Johannes Gutenberg masové tištění tzv. Gutenbergovy Bible, což byla první masově tištěná bible (tzn. hromadně tištěná). Gutenberg je považován za vynálezce knihtisku, proto se díky jeho vynálezu mohly knihy tisknout ve velkém. Do té doby byly pouze přepisovány po jednom a proto byly nesmírně drahé.

Středa 24. února - v roce 1920 vzniká v Německu krajně pravicová strana NSDAP (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei = Národně socialistická německá dělnická strana), v jejímž čele stál Adolf Hitler, známá též jako nacistická strana. Ta může za všechna zvěrstva a uskutečnění holocaustu na židovské obyvatele během druhé světové války.

Čtvrtek 25. února - na tajné schůzi Národního shromáždění byla v roce 1919 uznaná koruna československá jako národní měna Československé republiky.

Pátek 26. února - tento den v roce 1616 je před církevní soud předvolán známý astronom Galileo Galilei za svůj výrok: "A přece se točí...". Inkvizice tehdy byla zrádná. Ačkoliv Galileo doplatil na svůj důvtip životem, přeci jen po několika staletích bylo prokázáno, že měl samozřejmě pravdu.

Sobota 27. února - vzniká Česká expedice, vydavatelství české literatury, knihkupectví a prodejna novin Václava Matěje Krameria. Jeho vydavatelství, které založil v roce 1790, je považováno za první čistě české vydavatelství. Hromadně se tisknou knihy v češtině a vydavatelství tak pomáhá k rozšiřování českého jazyka.

Neděla 28. února - v roce 2003 je českým prezidentem zvolen Václav Klaus.
___________________

Žádné komentáře:

Okomentovat