úterý 14. února 2012

V TR2 Maria Doria, ve skutečnosti Andrea Doria

Nebylo by to poprvé, kdy bychom našli v TR něco, co bylo inspirováno skutečností. V Tomb Raider jsou tyto věci naopak víc, než časté. A je to jedině dobře, hra se pak tím víc blíží skutečnosti, máme pocit, že s Larou poznáváme ta samá místa, na kterých jsme třeba doopravdy byli, nebo že se skutečně učíme něco z kousku historie. V Angel of Darkness jsme se podívali do Louvru, v TR2 jsme poznali, jak vypadá harmonický život tibetských mnichů v kláštěře, zjistili jsme, že v Paříži se nejraději poslouchá Evropa 2, Lara má ve svém sídle vyvěšených také pár zajímavých obrazů.

I v TR 2 se tvůrci nechali inspirovat skutečností, když vytvářeli levely "pod vodní hladinou". Mám na mysli tu krásnou sérii levelů, kde s Larou prozkoumáváme vrak lodi Maria Doria. Oblečení do neoprénu značky SOLA a ani chvilku nebudeme sušší...
Inspirací pro vytvoření lodi Maria Doria, se stala skutečná loď z padesátých let, která se honosila názvem Adrea Doria. Inspirace vůbec nebyla jenom v názvu nebo ve velikosti a vzhledu lodi, ale i v tragických událostech, které obě dvě honosné nádhery potkaly...

SS Andrea Doria
Loď, kterou se tvůrci nechali v TR 2 inspirovat, SS Andrea Doria, byla luxusním, italským, transatlantickým parníkem, který měl za úkol převážet cestující z Itálie přes Atlantik. Jedinečná byla obzvlášť tím, že byla poslední svého druhu před nástupem letecké hromadné dopravy. Andrea Doria byla tím druhem parníku, jakého byl například legendární Titanic. Ačkoliv katastrofa, která potkala Andrea Doriu nebyla tak otřesná jako ta, která otřásla společností v roce 1912, když se potopil Titanic, i tak zanechala v povědomí lidí jizvu. Naštěstí několik let potom nastoupila hromadná letecká doprava, která je o moc bezpečnější a rychlejší. S ní už se dnes nezdolává jen Atlantik, ale jakákoliv delší vzdálenost vedoucí přes moře i přes souš.

Loď byla poprvé na vodu spuštěna v roce 1951. Dlouhý život ji ale nečekal - existence lodi trvala pouhých 5 let, až do 25. července 1956, kdy ztroskotala v Atlantiku nedaleko ostrovů Nantucket. Důvod? Loď se srazila s jinou lodí, která nesla název MS Stockholm. Srážka byla tak tvrdá, že Andrea Doria nemilosrdně klesla ke dnu. Ačkoliv se pátralo po tom, proč se tyto dvě lodi srazily, veřejnost se důvod nikdy nedozvěděla. Pokud se na něj přišlo, Italská vláda si ho nechala pro sebe.

I přes to ale nebyly statistiky tak zdrcující jako při ztroskotání Titanicu. Díky technologii, která byla již v roce 1956 k dispozici, bylo možné svolat bleskovou záchrannou akci, díky níž byla většina cestujících zachráněna. Bylo zachráněno 1660 pasažérů a členů posádky. Potopení Andrea Dorii si vepsalo do kalendáře černé číslo 46. Přesně tolik obětí už se zachránit nepodařilo.

Loď měla jméno podle jednoho italského janovského admirála, který se jmenoval Andrea Doria. Stejně tak jako on se narodil v Janově, SS Andrea Doria měla v Janově domovský přístav.

Jiné významy slova "Andrea Doria"
SS Andrea Doria nebyla jediná svého názvu. Označení se v historii objevilo zhruba šestkrát.
  • Andrea Doria je jméno již zmíněného janovského admirála, který žil v patnáctém století. Narodil se v roce 1466.
  • Název se objevuje dále až v roce 1913, kdy byla takto pojmenována jedna italská bitevní loď.
  • Již zmíněná SS Andrea Doria byla pasažérská loď, která ztroskotala v roce 1956 u břehů ostrova Nantucket.
  • Název Andrea Doria nese také třída italských vrtulníkových křižníků.
  • Pod jménem Andrea Doria také můžete na moři potkat jeden italský vrtulníkový křižník nebo italský torpédoborec.

Jak vznikla katastrofa?

MS Stockholm narazila do Andrea Dorii zboku. To způsobilo, že podpalubí začalo nabírat vodu rovnoměrně po celé délce (ne jen vzadu, jako tomu bylo např. u Titanicu). Loď se nejprve položila na bok, až na vodě zcela ležela. Potom začala nabírat vodu a začala se rychleji potápět. Na dno dopadla též bokem. 
Andrea Doria posledních pár minut nad hladinou. Přesně v této poloze se potopila pod vodní hladinu a dopadla na dno.
Vrak lodi pořízený novějším fotoaparátem. Andrea Doria dodnes leží na dně Atlantiku.

5 komentářů:

  1. úplně mito připomnělo Titanic :) velmi zajímavý článek :)

    OdpovědětVymazat
  2. Keby takéto veci preberáme na dejepise T.T Normálne ma to zaujalo a nie 2. svetová vojna -.-*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ta mě zrovna bavila :)

      Vymazat
    2. Ale tak ono je tam stále nejaká vojna a bitka :D a takéto dačo nič

      Vymazat
    3. To je pravda, historie je toho plná :) Uznávám, tohle by asi bylo záživnější :)

      Vymazat