čtvrtek 2. února 2012

Tomb Raider 5 - Lařin batůžek

Jestli je Chronicles v něčem skutečně rozmanitá, pak je to množství nejrůznějších klíčů, přístupových karet, artefaktů a praktických předmětů, které lze v průběhu celé hry nastřádat. Až se občas divíme, jak je možné, že takové množství věcí se Laře vejde do batůžku. Ale už dávno přece víme, že je svým způsobem bezedný...

Artefakty, cenné předměty a klíče v Římě

Kámen mudrců
Bájný kámen známý nejen z Tomb Raider, alchymistický zázrak, který dokáže měnit obyčejný kov ve zlato a z něhož lze vytvořit elixír mládí či nesmrtelnosti. Kámen mudrců z různých legend, to je artefakt, kvůli kterému Lara přijela do Říma. Najde ho v chrámu nacházejícím se na Trajánových náměstích.


Planetární symboly
Artefakty, které jsou rozmístěny po Trajánských náměstích. Střeží vstup do chrámu, kde je ukrytý Kámen mudrců. Dominuje jim Merkurův kámen, který byl odcizen z původního symbolu vykradači Larsonem a Pierrem, a který musí být Lařinou rukou navrácen zpět. Je to právě onen kámen, který Lara ukradne Larsonovi v úvodním intru.


Klíče od zahrady
Klíče od zahrady, která lemuje chrám. Ten je mimo jiné chráněn nejen zahradou, ale i čtyřmi planetárními symboly a trojhlavou nestvůrou. Mají tvar Davidovy hvězdy.

Drahokam
Drahokam, který vám vložením do příslušného zámku otevře cestu dál, nikoliv do propasti, jak se může na první pohled zdát. Musíte ho složit ze dvou úlomků, které naleznete v průběhu třetího italského levelu. Jejich získání není zrovna jednoduché.


Ventil
Uzávěr ventilu je nutné si ukrást z jiného místa, abychom ho záhy mohli vložit na jiné. Otočením zavřeme vodní proud, aby byla přístupná cesta z kanálů.


Klíče
Ve hře je jich hned několik. A jsou tu z jediného důvodu - abyste je našli, protože bez nich neotevřete dveře vedoucí v levelu o kousek dál. Tyto obyčejné klíče se nachází jen v Římě a v Rusku.


Zlatá mince
Schovává se ve výklenku na Trajánském náměstí. Je nutno ji vydloubnout a vložit do zámku v soše gladiátora, abychom se dostali z pasti plné velkých kol.

Artefakty, cenné předměty a další předměty v Rusku

Kopí osudu
To je artefakt, kvůli kterému celá tahle akce vypukla. A nejenom akce současná, ta samá výprava za Kopím osudu se konala již před desítkami let. Bohužel skončila stejně tragicky jako ta, kde jsme se poznali z admirálem Yarofevem. Ponorka šla ke dnu i s bájným artefaktem. Možná je to tak lepší - jeho použití je velmi nebezpečné, což by v nerozumných a nepovolaných rukách mohlo přinést katastrofální následky.


Pojistka
Ukradneme ji ze skříně jednoho z členů ochranky. Je nutná ke spuštění generátoru, bez něhož bychom se nedostali do útrob ponorky.


Kyslíkový nosník
 Dýchací přístroj, který se skládá z nosníku, aqualungu a dvou baterií. Je nutné ho namontovat do podvodního skafandru. Bez něj by se Lara nemohla ponořit do hlubokých vod - nejen, že dodává kyslík, ale také reguluje tlak uvnitř skafandru, aby ten, kdo ho má na sobě a používá ho, neměl pod vodou žádné problémy. Bohužel se cestou porouchá, a tak je nutné dokončit misi na jeden nádech a spoléhat jen na Lařiny plíce.
 

Chemické kanystry
Bombičky, bez nichž není možné opustit ponorku. Žlutá obsahuje dusík, zelená kyslík. Jednu najdete ve skříni kapitána lodi, druhou v centrální místnosti ponorky. Musí být vloženy na správná místa, aby přeživší (tedy bohužel jen Lara) mohli uniknout z troskotající ponorky.

 Artefakty, tajuplné předměty a nálezy v Irsku

Bestiář
Lara ho najde během bloudění v Labyrintu. S jeho pomocí uhrane děsivého rytíře a vysvobodí z jeho spárů svého přítele otce Patricka Dunstana. Tato neobyčejná kniha v sobě totiž třímá jakousi tajuplnou, křesťanskou magii.


 Prak
Lara si ho vytvoří ze staré, ztrouchnivělé vidlice a kousku gumy. Strhne s ním kostelní zvon a otevře si cestu dál.


Železné srdce zvonu
Hodí se na malé, otravné, buclaté skřítky, kteří se co chvíli snaží překazit Laře plány. Je možné ho sebrat ve chvíli, kdy Lara strhne zvon kostela.


Oběšencovo srdce
 Přiznám se, že takový nález bych v batůžku mít asi nechtěla. Srdce Lara získá ze zakletých kořenů rostoucích pod zemí a vložením na správné místo zbaví oběšence prokletí.


Kosterní prášek
Najdeme ho v rameni jedné z lavic v levelu Labyrinth. S jeho pomocí vyženeme z kostela duchy zlých kostlivců.


Křída
Obyčejná křída, ale bez ní bychom zůstali trčet na začátku levelu Old Mill navěky. Je nutné s ní namalovat symbol na cestě, přes který se zlý rytíř Verdilet neodváží projet a dostat se tak o kus dál.


Stříbrná mince
Stříbrný peníz lákavě ležící na vrchu zlaté hroudy. Je nutné ho sebrat a s jeho pomocí zahnat rudého jezerního ducha, abychom se mohli vydat cestou, kterou nás nechtěl pustit.

Artefakty, disky, přístupové karty a klíče v New Yorku
 
Iris
Toto transportní zařízení si přivezl Werner Von Croy z Kambodži (pamatujete na TR4?) a v New Yorku ho zkoumá. Lara se tedy vydává do Ameriky a chce mu artefakt ukrást - přece to nakonec byla ona, kdo ho první našel. Iris se poprvé objevuje již v levelu Lara's Home v TR3. Teprve v TR4 a v TR Chronicles se dozvídáme o jejím původu a o jejích vlastnostech. Iris je zajímavá věcička, která dokáže přenášet předměty i osoby na jiná místa. Je poháněna jakousi neidentifikovatelnou, nevyčerpatelnou energií.


 Kódované disky
Vždy je sebereme od nějakých nepřátel nebo ze zajímavých skrýší. Jsou na nich speciální kódy, po jejichž vložení do speciálních počítačů se otevře cesta dál, nebo spustí nějaký mechanismus.


Přístupové karty
Způsob, jak se nenásilně dostat do hlídaných oblastí. Násilné je jen jejich získání - mívá je u sebe ochranka, která vám je poskytne jedině přes svou mrtvolu. Objevují se pouze v Rusku a v New Yorku.


Klíč od střechy
Klíč, který vám odemkne cestu k dokončení hry. S jeho pomocí Lara unikne z mrakodrapu. Skládá se ze dvou částí - levé a pravé a každou lze získat od jednoho z cyboardů, kteří jsou pověřeni jejich opatrováním. Musíme se k nim dostat chytře - jednoho cyboarda je nutno zneškodnit skrz jeho robotickou část, druhého skrz tu lidskou...
______________________________

2 komentáře:

  1. no... Lara musí mať ten batoh dobre prepchatý :D ale možno má len takú tašku, ako mala hermiona v siedmom diely harryho pottera... to bola taká malinká taška a vytiahla z neho celý obrovský obraz :D
    no tej školy mám teraz dosť, nechce sa mi toľko učiť, ale keď si predstavím, koľko toho vie lara, tak mám aspoň motiváciu, že ju dobehnem ... možno raz :D
    a kalendár mám už vycapený na skrini :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Občas si při pohledu na Lařin batůžek taky vzpomenu na Hermionu :)

      Vymazat