pátek 20. ledna 2012

Tomb Raider 2 - Lařin inventář

I v Lařině inventáři platí jedna zajímavá, typická, tombraiderovská věc - ať vyberete jakoukoliv dvojici zbraní (pistole, UZI, automatické zbraně), Lara je vždycky vytáhne z pouzder na nohách. to samé platí s nosnými zbraněmi. Jakmile sáhne na záda, jakýmsi kouzlem se jí v ruce objeví právě ta zbraň, kterou jsme jí navolili. Od malička mě to neuvěřitelně fascinuje...

Zbraně

Pistole
Lařiny nejvěrnější pomocnice při jejích dobrodružstvích. Dvě devítimilimetrovky, které má připnuté ve dvou pouzdrech kolem svých stehen. Mají neomezenou munici a neexistuje příšera, která by se jimi nedala porazit. Ale počítejte s tím, že ty větší bossy budete s těmito pistolkami udolávat minimálně čtvrt hodiny :) V prvních kolech se vám budou zdát extra silné, ale v dalších levelech už nebudou stačit. To patří k jejich nedostatkům - jsou sice neomezené, ale také málo účinné.


 
Brokovnice
Má oblíbená zbraň :) Stačí dvě rány z dostatečné vzdálenosti a po nepříteli nezůstane ani vzpomínka. Má zásobník na dvě rány, pokaždých dvou ranách se musí znovu nabít. Je vysoce účinná, ale nepřesná a nepřítele dokáže zabít jen z určité vzdálenosti, protože má krátký dostřel. Náboje většinou najdete po mrtvých nepřátelích, kteří také používají brokovnici.


 Automatické pistole
Vlastně je to něco mezi klasickými devítkami a uzi samopaly. Tyto pistole jsou vysoce účinné, ale skoro pomalejší než obyčejné devítky. Zato mají ale dlouhý dostřel. Náboje najdete různě po cestě i po mrtvých nepřátelích. V každém zásobníku je celkem 40 nábojů.


 
UZI samopaly
Samopal UZI je sám o sobě účinný i bez svého dvojčete, které používá Lara. Proto s dvojící pistolí počítejte s dvojnásobným účinkem. Tyto samopaly patří k nejúčinnějším ve hře a perfektně se jimi dá porazit finální boss. Ale šetřte náboji! Jsou velmi účinné a je škoda je plýtvat na mafiánech nebo na zvířatech. Náboje totiž rychle ubývají a hledají se těžko, ačkoliv na konci hry je jich snad dostatečná zásoba...


Granátomet
Tak tohle je něco pro milovníky masakrů, protože tohle udělátko vašeho nepřítele doslova roztrhá na kusy bez ohledu na to, jak je silný nebo je-li to člověk či zvíře. Musíte ale pátrat, abyste ho našli, protože se dá najít pouze na dvou místech ve hře! I náboje jsou celkem vzácné, proto si granáty šetřte pro prekérní situace. Ovšem tato zbraň má docela velkou nevýhodu - bude-li se protivník pohybovat, není velká šance, že se do něj trefíte, protože granáty letí přímo. Proto je dobré je používat na blbce, kteří jdou k Laře přímo a zbytečně přitom nekličkují.
 M16
Suprácký samopal používaný hlavně na bojištích. Je vysoce účinný a vašemu protivníkovi nedá najmenší šanci. Zásobníky na 80 nábojů, které následovně střílí v několika milisetinových sekundových intervalech. Pokud mu vleze do cesty cokoliv živého, bez milosti to rozstřílí během krátké chvíle na kaši. Má ale jednu velkou nevýhodu - protože zbraň je velká skoro jako celá Lara a musí se speciálně používat, je velmi omezen Lařin pohyb, proto je dobré tuto zbraň používat zejména na nepřátele, kteří jsou od vás daleko nebo se k vám nemají jak dostat.


Harpuna
Harpuna je Lařiným vynikajícím pomocníkem pod vodou, kde se stane nebezpečnou a smrtící zbraní pro ryby, žraloky a potapěče, proto je nejlepší ji nejčastěji používat v druhé části hry, která se odehrává v moři. Po každých třech vystřelených nábojích se musí dobít. Ve vodě jde o brilantní zbraň, ale na souši je takřka nepoužitelná.


Vybavení

Malý zdravotní balíček
Malé zdravotní balíčky Lara různě nachází při svém dobrodružství. Mohou se nacházet přímo na cestě, ve skrýších, nebo je mohou upustit mrtví nepřátelé, proto vždy prohledejte jejich těla! Malý zdravotní balíček je velmi užitečný, protože jeho použití obnoví 50% Lařina zdraví.


 Velký zdravotní balíček
Velké zdravotní balíčky jsou o kapičku vzácnější než malé, ale Lara je může najít stejným způsobem. Pokud Lara zrovna neumírá a nezbývá jí jen malé procento zdraví, tak využívejte spíš malé balíčky, aby ty velké nepřišly zbytečně zkrátka, protože velké obnoví 100% Lařina zdraví, ovšem v případě, že Lara ještě není mrtvá ;)


Světlice
Geniální novinka, díky které nemusíte mít strach ze tmy. Světlice totiž slouží jako nouzové světlo v tmavých místnostech. Vydrží svítít zhruba minutu a nezhasnou ani pod vodou. Věřte, že pro jejich použití s Larou najdete víc než dost možností. Krabičky se světlicemi většinou naleznete ve skrýších, mohou je ale také upustit mrtví protivníci. Dle mého názoru je jich ve hře dostatek, já s nimi tedy moc nešetřím...


 Stopky
Stopky jsou Lařiným věrným pomocníkem, díky nim ví, jak dlouhou trasu uběhla či za jak dlouho stihla proběhnout jednotlivé levely. Také jí ukazují počet nasbíraných bonusových dráčků. Stopky v Lařině sídle jí poskytují informace o překonaných rekordech na cvičné časové dráze.


Pas
Myslíte si, že by si Lara mohla svobodně cestovat po Tibetu, po Itálii a po Číně bez pasu? Většina lidí ji sice je schopná srovnávat s Jamesem Bondem, ale bohužel, i ona potřebuje doklad na to, že nic nepašuje a nemá v cizím státě nějaké postranní úmysly (krom vykrádání hrobek). Pas funguje k různým volbám jako Nová hra, Uložit hru, Nahrát hru, Ukončit hru apod.
______________________________

1 komentář: