úterý 21. června 2016

Tomb Raider léčí, Tomb Raider sbližuje... Tomb Raider dělá druhé Vánoce

Těžko se mi hledají správná slova. Dnes se mi totiž podařilo mít druhé Vánoce a narozeniny dohromady.

Představte si, že máte jednu výbornou kamarádku, se kterou se znáte bezmála deset let. Víte o ní skoro víc než její mamka a ona to samé ví o vás. Když se nemůžete svěřit nikomu jinému, svěříte se jí, ve všem ji podporujete, ona vás, společně debatujete o Tomb Raider a i jiných věcech, protože si dokonale rozumíte. Naštěstí, já přesně takovou kamarádku mám a to už od dob začátků mého blogaření, takže můžu říct, že se známe skutečně dlouho a skutečně dobře. No a ta kamarádka vám jednoho dne napíše: "Žanet, vím, co pro tebe TR znamená. A já mám tady několik věcí, které se mi náhodou podařilo mít dvakrát, a leží mi ve skříni. A vím, že tobě by udělaly ohromnou radost."

Nejdřív si myslíte, že se vám to zdá a přesvědčujete přítelkyni o tom, že takový dárek skutečně nemůžete přijmout. Po dlouhém přemlouvání, že si za to musí vzít alespoň nějakou drobnost na oplátku jednoduše rezignujete a musíte se smířit s tím, že budete ve své sbírce bohatší o čtrnáct nových kousků. Večer z toho sice nemůžete spát, ale den po dni vám prostě dojde, že na světě jsou ještě vyjímeční lidé, kteří dokáží myslet i na druhé a nejsou to žádní sobci. A navíc vím, že moje kamarádka i já jsme v tomto gestu viděly víc, než jen čtrnáct přírůstků do sbírky. Lufík totiž ví o mně (a letech, kdy jsem na Lařině encyklopedii nepracovala a plácala jsem se doslova na dně) velmi mnoho a taky ví, že díky vlastní blbosti jsem o velkou část své sbírky přišla. A proto v tomto daru nevidím jenom gesto potěšit - což se ti teda povedlo na milion procent - ale společně zapomenout na škaredou minulost a překonat propasti, které se naštěstí pomalu začínají zacelovat a zmenšovat.

Ale už dost tlachání. Pojďme se podívat na to, jak se Jeanette dostala do kůže Lary Croft, která napjatě čeká před zavřenou schránkou, která uvnitř skrývá poklad. Přesně to se totiž dnes stalo mně.

Přeci jen chvíli trvá, než kamarádka sežene správnou krabici a obalový materiál, aby vám vše mohla v pořádku doručit. Den za dnem tedy míjí jeden za druhým. Až se jednoho krásného dne ozve zvonek a Jeanette vylekaně nadskočí nad židli, protože není zvyklá, že na ni krom občasné návštěvy maminky někdo zvoní. A v tu ránu jí dojde, co by zvonění zvonku mohlo mít za původ a hladina adrenalinu se vyšplhá skoro až do mozku, ne-li nad něj.
"Dobrý den, mám tu pro vás balík! Ale musíte si pro něj jít ke mně do auta - je totiž dost velký..." ozvalo se ve zvonku a já si nepamatuju, kdy se mi podařilo seběhnout dvě patra a dostat se před dvůr domu v tak rekordním čase. Mávajíc občankou pošťákovi před obličejem (mimochodem, docela mladý fešák, což by mě za jiných okolností docela zajímalo, ale s vědomím, že drží v ruce TU VĚC to bylo naprosto vedlejší), jsem sledovala, jak se z auta noří velká krabice. Ochotně mi ji předal a bylo mi jasné, co je uvnitř a že to pro mě znamená doslova poklad.

Doma jsem krabici položila v obýváku na stůl a čapla mobil. Tohle bude chtít fotodokumentaci.

Věřte mi, nikdo neví tak dobře jako já, jak se cítí Lara Croft před otevřením hrobky, kterou hledala po celý děj nějakého dílu TR. Přesně tak jsem se totiž dnes cítila já.
 Co asi skrývá tajemná skříňka? Věděla jsem to moc dobře, přesto jsem byla vzrušená a natěšená.
Edice Atlas Scene patří k těm vůbec nejpovedenějším, které ohledně sošek Lary Croft existují. Je to francouzská série figurek Lary ze všech dílů od TR1 po TR Anniversary a převážně byla k dostání ve Francii. Jen sběratelům se podařilo mít je přímo u nás v Čechách, často byly dovezeny až z Ameriky, nejen z Francie. A já pořád nemůžu uvěřit tomu, že jsem dnes jedním z pyšných vlastníků několika krásných kousků této přepychové edice.
 Postoje, výrazy v obličeji, oblečení. Doslova jako byste ji vystříhli z renderů nebo wallpaperů.
Tahle má pro mě obrovský význam. O tu svojí jsem kdysi přišla. A už jsem se smířila s tím, že ji nebudu nikdy mít. Děkuji ti, Lufí.
Čekala jsem, že sošky z edice Atlas Scene mají tak 10 - 12 centimetrů. Ale když jsem je rozbalila, nevěřila jsem svým očím - jejich výška je okolo 16 - 18 centimetrů, je tedy srovnatelná například s figurkami od NECY. Výšky 10 - 12 centimetrů dosahují kousky, kde Lara sedí nebo je shrbená.
Chudinka přišla v boji s Bartolim o ruku i o zbraň. Jsem si jistá, že jí FIMO bude dostatečnou náhradou a snad se mi to podaří brzy.
Tohle je sice moje nejméně oblíbená mise v TR3, ale jeden z nejoblíbenějších wallpaperů TR3.
Klenot, po kterém jsem toužila od chvíle, co jsem zjistila, že existuje. Pořád tomu nemůžu věřit, že je u mě doma a musím ji chudinku osahávat, abych se přesvědčila, že se mi jen nezdá.
Tady skládám poklonu, nemá jen sběratelskou, ale pro mě i uměleckou hodnotu. Postoj, provedení i dioráma je opravdu velmi dobře provedené.
Moje sbírka figurek se rozrostla o patnáct kousků a to jen díky dobrému a obrovskému srdíčku mé přítelkyně, která ví moc dobře, co to pro mě znamená.
Bylo taky zapotřebí vymyslet nové místo. Patnáct nových kamarádek se do původní skříně prostě nevešlo a tak jsem holkám musela vyhradit celou jednu vitrínu.
Nachází se přímo vedle počítače mého milého, takže doufám, že až přijde z odpolední domů, netrefí ho.

Asi jenom Lufík ví, co pro mě Lara Croft a Lařina encyklopedie znamená. Že je to moje radost, terapie a má to pro mě obrovský smysl. Děkuji, že jsi mi z velké části pomohla najít ztráty, které jsem si kdysi způsobila.

Spousta lidí může psát a říkat, že chápe, co pro mě moje ztráta a ztracené roky znamenají, ale jen opravdu hodní a upřímní lidé a ti, kteří vám doopravdy rozumí, vám darují takovou věc aniž by hleděli na to, kolik je to stálo. Navíc na oplátku nic nechtějí a napíšou vám jen: "Mně se to stejně válí ve skříni a ty si je vystavíš do vitríny, tam jim bude líp. A mně udělá největší radost tvoje radost." Věř, že takových lidí jako ty na světě moc není. Jsem strašně moc ráda, že právě ty jsi mojí kamarádkou a že TR komunita má v sobě tak úžasnou osobu.
_________________________________

Aktualizovala jsem také galerii figurek / sošek a seznam věcí v Jeanettině sbírce, kde nové kousky již najdete také.

Navigace: Co je nového v Jeanettině sbírce?

2 komentáře:

  1. Jéj Žanet... tolik nádherných slůvek jsem si snad ani nezasloužila. ♥ Děkuji ti za ně strašně moc a hrozně mě hřeje u srdíčka, jakou radost ti ty sošky udělaly. Jako bych to rozbalování prožívala doma s tebou. Až se mi z toho vhrkla slza do očí. ;) Ještě jednou ti děkuji za ta nádherná slova a pořádně si ty nové sošky užij. Jen my víme a chápeme, co pro nás Lara znamená. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty děkuješ mně? To já ti za tohle nikdy dostatečně nepoděkuju :) To víš, že mám z nich radost. Tu největší

      Vymazat