pondělí 21. března 2016

Modlitební mlýnky nás v TR2 spojují s východními náboženstvími

V Tomb Raider 2 jsme měli možnost podívat se do tibetského kláštera. Série "zasněžených" levelů, kde jsme Laru oblékli do slušivé bundičky, na nás doslova přenesla tamější atmosféru a měli jsme možnost podívat se k tibetským mnichům, prozkoumat jejich obrovský klášter a pomoci jim zbavit se mafie, která jim tam nepočestně vnikla.

Modlitební mlýnky v chrámu Gandän v Tibetu.
V levelu Barkhang Monastery (mimochodem mém nejoblíbenějším levelu z TR2) máme za úkol najít pět modlitebních mlýnků skrytých v různých částech kláštera a vsadit je na podstavce v obrovské stúpě, abychom si otevřeli obrovské dveře, a dostali se ke klíči od chrámu Xianů. Tyto modlitební mlýnky mají svůj reálný původ ve skutečných náboženských relikviích a správně je tvůrci vsadili do Tibetského kláštera, protože hlavně ve východních náboženstvích je jejich využití a náboženské používání velice důležité.

Využití modlitebních mlýnků
Modlitební mlýnek je náboženská pomůcka k meditování a modlení používaná buddhisty. Má tvar válce, který může být uchycen na různých stúpách, nebo může být přenosný. Jeho velikost je různá, pohybuje se od mlýnků velkých jako dlaň až po několikametrové mlýnky. Buddhismus je nejrozšířenější náboženství východní Asie. Můžeme je tedy najít v klášterech mnoha zemí, od Tibetu přes Káthmándů a Nepál až třeba po Indii.

Na mlýncích bývají vyobrazené různé mantry nebo aštamangaly. Také mohou být tyto texty a symboly napsané na papíru a stočené ukryté uvnitř válce. Během modlitby buddhisté čtou mantry z mlýnků a přitom je otáčí, takže jejich modlitby se tak rozšíří do celého světa a dostanou se ke všem lidem.

Modlitební mlýnky v Opičím chrámu v Káthmandú.
Stúpy, mantry a aštamangaly
Zmínila jsem se tu o těchto třech pojmech. Ty jsou v článku o modlitebních mlýncích nezanedbatelné, proto bych vám je ráda přiblížila.

Stúpy jsou buddhistické stavby, zobrazení klidu a míru. Stúpa je naplněná buddhistickými relikviemi, ke kterým patří například ostatky Buddhy. Jsou k nalezení ve všech tradičních buddhistických zemích (Tibet, Nepál nebo Indie). Daly by se přirovnat k takovým křesťanským kapličkám - jsou to malé stavby určené k modlitbám.

Mantry se dají přeložit jako "pravdivá slova". Jedná se o část védského hymnu, která se skládá od několika slabik až po několik vět. Jsou určeny k opakovanému modlení a meditaci. V buddhismu se jedná o zvukové vibrace, záleží na zvuku modlitby (tedy jak části mantry poskládáme za sebou a jak potom zní), přičemž každá znamená modlitbu pro něco jiného. Buddhismus klade důraz na zvukovou vibraci slabik, což pomáhá ke zvýšení soustředěnosti a rychlejšího dovršení klidového stavu mysli. Mantra má poukazovat na dokonalé vlastnosti mysli a ten, kdo ji opakuje, postupně dosáhne všech těchto vlastností. Také je chápána jako ochranný zvuk, který zamezuje tomu, aby se v mysli hromadily negativní dojmy. Pokud jste si v nějakém filmu všimli buddhisty, který si pro sebe říká tajuplné texty a jeho hlas zní trošku dunivě, některé slabiky protahuje a další říká zase krátce a má u toho zavřené oči, je to modlící se buddhista, který předříká mantru. Tyto texty jsou právě vyobrazeny na modlitebních mlýncích, nebo napsány na papíře a schovány uvnitř modlitebních mlýnků.

Ukázka buddhistické stúpy.
Některé mantrické slabiky
Například slabika óm znamená odstranění pýchy, ma působí na žárlivost, ni osvobozuje od připoutanosti, zabraňuje nevědomosti, me odstraňuje chamtivost a hung zabraňuje hněvu. A například zvolání óm ami déva hrí se v buddhismu zvolává při umírání bytosti. Buddhisté jsou chápáni jako dobrosrdeční a vyrovnaní lidé. Pomáhá jim k tomu právě opakování slabik mantry.

Aštamangala je označení pro osm buddhistických symbolů. Jedná se převážně o indické symboly, keré si buddhismus přejal a poupravil do své podoby. Jsou jimi slunečník, zlaté ryby, váza, lotos, pravotočivá mušle, nekonečný uzel, praporec vítězství a kolo. Jejich vyobrazení jsou různá. Můžou být zobrazeny jednotlivě, můžeme vedle sebe najít jenom několik symbolů nebo dokonce všech osm symbolů na jednom vyobrazení. Stejně jako mangaly jsou zobrazovány na stěnách modlitebních mlýnků nebo na papíře uvnitř mlýnků.

V Tomb Raider 2 musíme překonat ohromné množství pastí, místností a mafiánům, abychom se k pěti mlýnkům dostali. Jsou Laře většinou po kolena, takže bychom je mohli označit za ty, které se výškou vejdou do padesáti centimetrů a umisťují se do stěn v tibetské stúpě. Při vložení posledního mlýnku se otevřou dveře k důležitému artefaktu. I v TR2 jsou na mlýncích patrné náboženské symboly. A mniši naštěstí nejdou proti nám, i když zásadně nesouhlasí s tím, aby byl jejich artefakt odnesen pryč, radši spolupracují s Larou než s Bartoliho mafiány, kteří mají s Xianskou dýkou ošklivé a hanebné plány...
___________________________

Navigace: Záhadné artefakty

Žádné komentáře:

Okomentovat