středa 17. února 2016

Pomoc! Nejde mi pustit Tomb Raider na Win 7!

Znáte to. Pokrok prostě nezastavíte. Vývoj informační techniky se ubírá dopředu neuvěřitelně rychlým tempem a "stará" Lara už z nich vyrostla. Dnes je nesmírně těžké pustit klasické TR na nových operačních systémech, protože byly vytvářeny pro Win 1998 a Win 2001, jejich kompatibilita samozřejmě není vhodná pro nové operační systémy.

Jistě se vám už stalo (tak jako mně nedávno), že jste vložili disk s hrou do počítače a chtěli si projít nějaké ze starších dobrodružství. Dostaneme se do fáze, kdy se hra bez problému nainstaluje, ale ve chvíli, kdy se snažíme hru spustit a celí natěšení čekáme na to, až se před námi objeví kouzelné rotující menu, nastává problém. Vyskakují nám nejrůznější tabulky s nápisem error nebo se hra nespustí vůbec. Naštěstí ale fanoušci na staré TR nezapomněli, a ti šikovnější, kteří si je chtěli zahrát, vytvořili soubor patchů, který nám umožní si TR zahrát i na Win 7. Na tombraiderchronicles je možné stáhnout si patch, který nám kompletně přepatchuje soubory od TR2 po TR Chronicles (TR1 se to netýká, protože hra je vytvářena pro systém Dos, o tom v jiném článku). Stávající, nefunkční soubory aktualizuje na novější, kompatibilní s Win 7 a hra nám pak půjde bez problému pustit.

Sama jsem to ozkoušela na TR4 a TR5 (TR 2 a TR 3 mi šly bez problémů, ale těch se patch týká taky), protože hned po instalování a po spuštění play se hra nespustila vůbec, ale po nainstalování patche šly hry pustit naprosto bez problémů.

Pomoc s instalací
Až soubor stáhnete a rozbalíte, jednoduše kliknete na trupdate.exe. Program si sám vyhledá vaše klasické TR nainstalované na PC (týká se to dílů 2 - 5) a updatuje exe soubory a nějaké soubory .dll. Klikejte na pokračovat a je třeba chvíli čekat, než se soubory aktualizují. Patch se týká všech TR, takže pokud máte nainstalovaný například jen TR2 a TR4, při TR3 a TR5 vám to hodí hlášku, že soubory nemohly být přepsány, protože nebyly nalezeny v PC (což dá rozum). Prostě klikněte na přeskočit a počkejte do konce instalace. Poté by se vám TR měly bez problému spouštět.

Program sám vytvoří na vaší ploše ještě složku Tomb Raider update files, která obsahuje všechny patche pro všechny TR. Pokud se instalace prográmku z nějakého důvodu nezdaří, je možné přepatchovat hru ručně z této složky. Prostě si v ní najdete díl, který chcete updatovat a všechny soubory ze složky s oním dílem zkopírujete do složky, kde máte hru nainstalovanou a zkuste spustit přímo ze složky z hrou. Mělo by to fungovat.

Testovala jsem na TR4 a TR5 a naprosto bez problémů. Doufám, že vám tento download bude nápomocný. Odkazuje na tombraiderchronicles.

Stahuj: TR 2-5 Win 7 update

Patch funguje také na TR2 Gold, TR3 Gold a TR4 Gold. Jsou tam také nějaké soubory pro aktualizace Angel of Darkness, ale ty jsem nezkoušela, protože AoD spustím bez problémů.
________________________

Navigace: TR2 - Technická pomocTR 3 - Technická pomocTR 4 - Technická pomocTR 5 - Technická pomoc, Tomb Raider 6 - Technická pomoc

Žádné komentáře:

Okomentovat