úterý 16. února 2016

Lařino kalendárium 1/16

Zdánlivě se tento týden vlastně nic moc významného neděje. Ani se nic významného stát nemusí. Pojďme se poohlédnout do historie a připomenout si, že přeci jen se ve světové historii najde několik okamžiků, díky kterým si tento týden připomíná a vzpomíná na něj.
Pondělí 15. února - v roce 1902 byla otevřena podzemní a nadzemní dráha v Berlíně. Má dnes celkem deset linek a 173 stanic (je to devátá největší podzemní síť na světě). Už od počátku je charakteristická svým znakem bílého písmene U na modrém poli. 

Úterý 16. února - britský archeolog a egyptolog Howard Carter v roce 1923 otevírá a odkrývá v egyptském Luxoru v Údolí králů slavnou Tutanchamonovu hrobku.

Středa 17. února - královna uherská a česká a arcivévodkyně rakouská, Marie Terezie, nařizuje na českém území sčítání lidu. Roku 1754 je to tak historicky první české sčítání lidu.

Čtvrtek 18. února - tento den v roce 1929 probíhá první udělování filmových cen zvaných oskar na světě. Vítězové jsou vyhlášeni tento den, ovšem své pověstné zlaté trofeje získávají až týden poté.

Pátek 19. února - v roce 607 se papežem stává Bonifác III. Dlouho si v této funkci nepobyl, protože zemřel ještě téhož roku, 12. listopadu. Během svého majestátu stačil ale stanovit pravidlo, že za života papeže či biskupa nesmí být jednáno o osobě jeho nástupce.

Sobota 20. února - John Glenn je sice třetím američanem, který vzlétá do vesmíru, ale v roce 1962 se stává zároveň prvním američanem, který se dostává na oběžnou dráhu Země. Je to nejenom americký astronaut a bojový letec, ale i manažer a politik. Je také nejstarším člověkem, který byl ve vesmíru. Když se zúčastnil mise STS-95, bylo mu celých 77 let. 

Neděle 21. února - roku 1893 Thomas Edison získává patent na svůj nejslavnější vynález - telefon. 
____________________________

Žádné komentáře:

Okomentovat