úterý 7. srpna 2012

Zkuste si první verzi na vlastní kůži

O žádné jiné beta verzi ze série TR se tolik nemluvilo, jako právě o TR2. A žádná jiná beta verze ve finále neprodělala tolik změn, jako tento díl. Změny byly všude - v designu levelů, v designu i schopnostech Lary, ve zvucích, v hratelnosti... Prostě všude.

Zřejmě to způsobila skutečnost, že původní verze hry TR2 (právě beta verze) měla fungovat na stejném principu levelů jako tomu bylo u TR1. Před dokončením TR2 se ale tvůrci rozhodli, že to jednoduše nestačí. Bylo jim to málo. Chtěli víc textur, víc možností, víc estetiky v  levelech. A tak z původního plánu postavit engine na stejném principu jako byl engine TR1 sešlo a vytvořila se malinko jiná struktura, která je patrná až v alfa verzi (definitivní, vydané verzi). 

Beta verze měla spoustu much, na které přišli hlavně gametesteři. Tvůrci se rozhodli dát hlavy dohromady a trošku levely přetvořili. Aby prostě vypadaly tak, jak si je představovali. My máme ale veliké štěstí - rovnou  tři levely z beta verze hry si můžeme vyzkoušet na stahovatelném beta demu. A nic jiného, než demo - ani sebedokonalejší video, ani sebedokonalejší screenshot - jen váš vlastní zážitek z hraní této verze - vám může přinést objektivní názor a porovnání. 

Alfa verze přináší vylepšení hlavně ve výcvikové části Lara's Home (ta ale v demu přímo hratelná není), Lařiny dovednosti (například kotoul ve vzduchu nebo lezení po žebříku), funkci dopravních prostředků a originálně otexturované levely. Objevuje se také velké množství renderů a wallpaperů, které byly vytvořeny během vytváření beta verze, při zveřejnění alfa verze nenápadně z internetu zmizely a poté je pečliví fanoušci opět zpětně vytáhli z hlubin minulosti.

Nejdetailnější detail
Pojďme se rovnou podívat na první změnu. A tou je ikonka hry. Právě ta, kterou hru spustíte. Jistě máte v paměti (a mnozí z vás i na ploše monitoru hned vedle internetového prohlížeče nebo dalšího dílu ze série) zástupce TR2. Je na něm Lařina hlava s copem na tmavém pozadí. Věděli jste ale, že v alfa verzi byla nakonec změněna i spouštěcí ikona? Původně byla modrá, s již známým obrázkem Lary, která byla často prezentována na renderech v TR1.

Co jiného demo nabízí?

Hlavní menu
Pojďme přímo k tomu, co na TR2 neznáme, ale co na beta verzi poznáme. Tento rozdíl není vůbec patrný přímo v demu, protože to začíná automaticky tím, že spustí první level (Bartoli's Hideout). Ale existuje screenshot, který ukazuje, že finální zelené hlavní menu mělo vypadat jinak. Trošku více čínsky a mysticky. Navíc, finální verze s Larou a Marcem postrádá podtitul. Ale jsem ráda za to finální. Ten obrázek na něm je jeden z mých nejoblíbenějších s Larou vůbec!

Co design levelů?
Původní verze sice postrádala rudé stříšky a další maličkosti, ale zase obsahovala nějaké prvky navíc. Kupříkladu ozdobné sloupy v Benátkách u velké brány v levelu Bartoli's Hideout.

Žebříky byly méně patrné. A upřímně řečeno, byly vyloženě zákeřně zašité. TR2 není nic jednoduchého a donutit hráče, aby hned ze začátku hry zapojil mozkové závity a zjistil, že po té děravé zdi se dá lézt, je docela zákeřné. Textury s dírami nahradily textury s žebřinami. Ovšem děravé zdi se později vyskytují na několika místech TR3. 

Třeba tenhle žebřík v levelu Catacombs of the Talion je hodně schovaný. Chvilku jsem podezíravě dumala nad tím, kam se Lara během řítí, než jsem si všimla, že po té zdi by se možná dalo lézt.

Benátčané zřejmě tušili, že se v alfa verzi k nim Lara zase vydá, proto už obalili stříšky vkusnými plachtami.

Velkou změnou prošly také některé místnosti. Třeba tady si určitě pamatujete, že po vysunutí kvádru z krbu se naskytne cesta směrem vlevo. Tady vede kupředu.

A tyhle katakomby vypadají o trošku méně děsivě, nezdá se vám? Myslím, že já bych je docela brala.

A Lara?
Proměnou prošly nejen její dovednosti, ale i outfity. Jsem docela ráda, že velká část studia byla pro to, aby Lara měla všude svůj batůžek. V Maria Doria a v Tibetu ho totiž původně mít neměla (zahaluje ale na zimním kabátě jistou zajímavost). Na druhou stranu by asi vypadalo skutečně zvláštně, kdyby si Lara pro lékárničky, zbraně nebo světlice sahala do prázdných zad.

Pojďme se nejdříve podívat do již zmíněné Maria Doriy (mimochodem - víte, že v beta verzi je tento level nazván Titanic?). Tady Lara má na sobě červený neoprén (a není vůbec špatný!). Na některých renderech a wallpaperech je zobrazována dokonce ve žlutém. Nakonec zvítězil mírně nenápadný modrý neoprén značky sola. Můžete si ale všimnout na konci levelu Diving Area v závěrečné videosekvenci, že když se Lara převléká do neoprénu, má k dispozici modré i žluté obleky.

A na závěr jeden skrytý Easter Egg - když Lara nemá na zádech batůžek, je na jejím kožichu vidět logo s názvem Memphis Belle. Jestli si dobře pamatujete, Lara si tento kožíšek vypůjčila v letounu, když cestovala z ropné plošiny do Tibetského kláštera. Memphis Belle byl válečný letoun z druhé světové války, který bojoval proti nacistům. Na zádech bundy je logo skupiny Memphis Belle, na rukávech má Lara její odznaky. Zajímavý historický odkaz, nemyslíte?

Lara sama vypadá na první pohled jako ta finální. Ale zdání klame! Prozatím neumí otočky ve vzduchu, při zapalování a zhasnutí světlice má jiné animace, postrádá své kouzelné "Aha!" a její pistole znějí místo výstřelů jakýmisi skřeky. Kouzelný copánek a milý obličej, to vše ovšem zůstalo stejné.
__________________________

Demo betaverze hry TR2 si můžeš stáhnout na stránkách Sakula.

7 komentářů:

  1. Moc zajímavý článek, těším se na tvé postřehy přímo z hraní. Ten červený neoprén se mi taky moc líbí (já červenou rád :-), menu je naopak lepší z té konečné verze (imho nejhezčí menu má TR6).

    Btw Jeanette nemáš nějakou zkušenost ohledně gamepadů na PC? Já si na tu klávesnici při hraní pořád nedokážu zvyknout a u TR obzvlášť ne. Ono výběr gamepadů je celkem široký, ale mě jde spíš o to, jestli bude kompatibilní s těmito starými hrami. Díky za odpověď ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Zkusila jsem :)...Bohužel se mi ale objevila snad 8 bitová-fosforovo-kostičkovaná Lara i prostředí :D...Prošla jsem takhle půl levelu v Benátkách a nehorázně mě z toho bolely oči..No co, raději jsem znovu nainstalovala TR2 a všechno je mnohem lepší :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda, jak je to možné? Co máš za operační systém? Mně to šlo normálně, jak můžeš vidět na screenshotech. Nicméně bez možnosti ukládání a bez lékárniček to samozřejmě je trošku obtížné :D

      Vymazat
  3. Windows 7, ale asi se to nějak nepohodlo... Zkoušla jsem různé verze kompatibility a nic.. Každopádně to byla sranda aspoň na tu chvilu :D S těma lékárničkama máš samozřejmě pravdu, to bych nedala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, tak já stále jedu na starém dobrém W XP :) V tom bude jádro pudla. Ale nevadí, pochybuji, že teď někdo vylepší nástroj, kterým spustíš TR2 beta na W7... Snad když se dostaneš ke staršímu PC :)

      Vymazat
    2. Právě, před půl rokem jsem ještě měla svůj starej dobrej pomalej PC s XP :D :) Bohužel se mi potentilo HDD tak musela přijít inovace, ale teď je taky dobrej :) Druhou verzi TR2 zvládá úspěšně :)

      Vymazat