úterý 24. dubna 2012

Zahrajte si Tomb Raider Anniversary s jeho tvůrci...

Ačkoliv TR Anniversary byl - i přes veškeré klady jako jsou úchvatná grafika, nízké hardware nároky, "obléknutí" série do nového kabátku nebo příjemné vzezření Lary - a přes svou kvalitu obdařen akorát nejnižšími prodejními čísly z celé TR série nebo pochybnými recenzemi, nabízí toho ve skutečnosti mnohem víc, než se zdá na první pohled. Mimo speciálních galerií, extra outfitů nebo bonusového levelu je ve hře ukrytá doslova možnost, jak si zahrát celou hru s jejími tvůrci.

Vzpomeňme na fialové krystaly...

V jistém režimu hry je možné v každém levelu na určitých místech narazit na fialové krystaly (které mají odkazovat na savegame krystaly z PSX verze TR1, ovšem zde mají trošku jiný účel). Dojdete-li ke krystalu a Lara jím zamanipuluje stisknutím akčního tlačítka, spustí se komentář, který vám prozradí, co vedlo tvůrce hry právě k tomu, aby danou lokaci udělali právě takto, proč právě toto zachovali, proč naopak něco vypustili, proč je tato cutscéna jiná, proč je toto místo větší než v původním Tomb Raideru z roku 1996. Krystaly jsou na doslova charakteristických místech - místech společných pro TR1 i TR Anniversary, zároveň jsou umístěny tak, abyste je neminuli. Nachází se na místech, kterými musíte tak jako tak v každém levelu projít. V každém levelu je jich hned několik a každý krystal se váže k místu, na kterém se právě nachází.

A to nejlepší na konec: komentáři vás budou provázet dva veledůležití muži v historii Tomb Raider. Prvním je Jason Botta, což je tvůrčí ředitel hry TR: Anniversary - muž, který stál v čele vývoje hry a je to právě on, od koho se dozvíme, proč jsou lokace právě takové. A druhým komentátorem je Toby Gard. V TR Anniversary se představuje jako původní návrhář TR1. Ale všichni dnes víme, že to není jediná věc, za kterou jsme mu vděční. Pro všechny TR fanoušky to zůstane "otec Lary Croft", který dal Laře tvář, vzhled, povahu a nakonec i hru.

Jak na to?

Zpřístupnění tohoto herního režimu je úplně jednoduché. Stačí jít do Options, dále zvolit možnost Display a volbu Commentary Markers přepnout na On (v české verzi běžte do Nastavení, zvolte Displej a zapněte volbu Záložky komentáře). Dokonce ani nemusíte mít kompletně dohranou hru či sesbírané odměny. Volba je přístupná už od začátku hry. Možnost se vyskytuje na všech verzích hry (PS2, PSP, PC), ovšem jen verze na PC umožňuje přečíst si komentáře v českém překladu.
Není hezčí způsob, jak proniknout do tajů TR Anniversary, než si poslechnout slova a pocity těch, kdo ji vytvářeli. V české verzi hry si to navíc můžete plně vychutnat s přeloženými titulky...

________________________

5 komentářů:

  1. Jé tak to si hned jdu zahrát TR A

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. TRA je super hra i bez toho :) Ale příjemně to ten zážitek dolaďuje :)

      Vymazat
    2. Páni, tak to jsem vůbec nevěděl, že to tam je... Tyhle komentáře jsem doteď znal jen z DVD u mých oblíbených filmů, ale že by to bylo i u TR? Paráda, asi si Anniversary půjdu taky zahrát (i když ty head-shoty jsou k zlosti :P).

      Vymazat
    3. Já jsem to jednou hrál a co na to? Prostě mi to nejde, nebaví mě to, je to moc těžké, prostě ne, hotovo. Nechápu, jak to někdo může dohrát a třeba zabít nějakého bosse (Já jsem se dostal k Tyranosauru Rexovi a zvládl jsem to na první pokus, protože jsem vypotřeboval všechny lékárničky). Prosimtě jak vůbec na to? Zato Legend, to mi jde a nevyměňuji to. To Anniversary je fakt k zlosti.

      Vymazat