úterý 17. dubna 2012

Deník správného Tombraiderovce: Jak strávit s Larou celý den?

Jsou lidé, pro které Tomb Raider znamená životní styl. Lara Croft je jejich hlavním koníčkem, čtou o ní, píšou o ní, hrají ji, obdivují ji. A to už několik let. Potom jsou lidé, pro které jméno Lara Croft znamená jejich nejoblíbenější počítačovou hrdinku, životní vzor - a není se čemu divit. Byla to první počítačová hrdinka, stala se symbolem ženské nezávislosti a do her přinesla revoluci (ovšem to už patří do jiného článku). A pak jsou ti, kteří se při pomyšlení nad jménem Lara Croft mile pousmějí nad jejím důvtipem, oblíbeností a myšlenkou na to, co všechno již tato polygonová žena dokázala... A zejména ti první jmenovaní by si přáli prožít alespoň jeden jediný den s ní - virtuální hrdinkou Larou Croft.

Virtuální. To slovo je tak obdivuhodné a zároveň nedosažitelné. Lara Croft je jednou z nejvíce fascinujících postav současnosti. Proč je tak fascinující? Možná právě proto, že novináři se jí ve skutečnosti nemůžou na nic zeptat - na její soukromí, na její pocity, nemohou se s ní ve skutečnosti setkat, a tak všechno neznámé o jejím životě navždy zůstane záhadou. Je legendární, virtuální a nedosažitelná. Tisíce dívek by si přálo mít ji za nejlepší přítelkyni. Tisíce mužů by ji chtělo mít za partnerku...

Ve skutečnosti je ovšem možné prožít den s Larou Croft, i když je "jenom" virtuální. Virtuální, ale obdivuhodná a nenahraditelná...

7:00 - Ačkoliv je víkend nebo třeba prázdniny, zkusme si trochu přivstat. Když člověk vstane o tři hodiny dříve, než obvykle, rázem mu den připadá delší a veselejší. Šest ráno je brzy a osm už trochu pozdě... Tak honem z postele, máme toho moc na práci. Co si na melodii budíku nastavit taky nějakou pěknou TR melodii? A vstávat jedině pravou nohou! 

7:30 - Nezapomínejme, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Každý po své chuti - ať už baštíte cokoliv, nejdůležitější je si jídlo vychutnat. A hezky po anglicku! Sousto po soustu, žádné rychlé ládování. Času máme dost! 

8:00 - Ačkoliv spící počítač již volá: "Zapni mě!", necháme ho ještě chvíli ležet. Nic není důležitějšího, než šálek horkého Earl Greye po ránu. Nemáme doma Winstona jako Lara a všichni ostatní členové rodiny ještě spí? Nevadí. Však dobře taky chutná, když si ho člověk uvaří sám. Můžeme si k čaji vzít také nějaké pěkné čtení - třeba nějaký časopis z oblasti historie, pěknou knížku o záhadách nebo některý z TR komiksů.

8:30 - Lara nejraději začíná dopoledne na své tréninkové dráze. My bohužel takovou dráhu k dispozici nemáme,  ale i tak se můžeme přiblížit jejímu životnímu stylu - vezmeme na vycházku svého pejska, půjdeme se projít po městě nebo po parku, ti, kteří si udržují kondičku, si zase můžou jít zaběhat. Také není od věci vytáhnout kolo nebo kolečkové brusle - jaro je v plném proudu, stačí najít správný terén a dát se do sportování! Ti, kteří jsou menšími sportovními fanoušky se zkrátka mohou jít projít nebo chvilku pobýt na zahrádce s dobrou knížkou. 

10:00 - Teď, když už máme hlavičku pročištěnou čerstvým vzduchem a údy trošku protáhnuté, můžeme zapínat nedočkavý počítač. Vyřídíme korespondenci, vyplníme kousek z obvyklé práce, poklábosíme s kamarády nebo si přečteme něco novinek ze světa TR (a dalších, co nás zajímají). Každý den ani Lara nenechává práci spát - po ranním tréninku odepisuje na e-maily nebo pokračuje ve svých cestopisech. Mezitím se probouzí ostatní členové rodiny. Můžeme je přivítat ranním šálkem kávy a poklábosením u talířku vynikajících sušenek. Potom se samozřejmě zase vrátíme k rozdělané práci. 

11:30 - 12:00 - Jsme vzhůru od sedmi ráno, takže žaludek pomalu začíná upozorňovat na to, že se blíží čas na oběd. Můžeme počkat, až někdo z příbuzných připraví něco dobrého a přitom mu pomáhat, nebo se můžeme sami chopit role kuchaře. Co takhle připravit fazole na topince a přesvědčit tak všechny ostatní, jak je to jídlo dobré? Opět pomalu, jako angličané! 

12:15 - 13:30 - Odpočinek je důležitý - a Lara sama mu přikládá velkou váhu - navíc, jídlo musí pomaličku strávit. Je-li venku pod mrakem, můžeme se usadit do křesla s dobrou knihou (například TR od Dave Sterna?), časopisem či PSP (nebo jinou herní konzolí - co si zahrát... třeba TR?) a trávit čas trošku pasivně. Nabereme další energii. 

13:30 - 17:00 - Nadchází náš tombraiderovský čas. Na počítači pustit TR, na který je právě nálada, bloggeři mohou blogařit, grafici vytvářet. Ti, kdo neradi koukají moc dlouho do monitoru, mohou vzít tužku a začít črtat, nebo vzít nůžky a lepidlo a začít tvořit (papercraft, nebo si vymyslet něco svého - možností je spousta!). Každý, ať dělá, co ho baví a v čem je dobrý. Nebo to rovnou všechno prostřídat. Při práci pustit do uší nějakou příjemnou hudbu - takový soundtrack z TR Legend nebo z TR 3 je výborná volba... 

17:00 - 18:00 - Nadchází čas podvečerního relaxu. Podle nálady můžeme vzít opět psíka ven a trochu se provětrat, nebo si hezky v teploučku zalézt do pokoje s Earl Greyem a Larou - knihou, komiksem, hrou nebo naší tvorbou. Během celého dne ale nesmíme zapomínat na ostatní členy rodiny, a k večeru hlavně na večeři.

18:00 - 20:00 - Čas vhodný k tomu, aby každý dělal právě to, na co má náladu. Už jste dlouho neviděli filmový TR? Připomeňte si ho. Nebo si přečtěte nějaký pěkný TR komiks. Podívejte se na nějaká povedená videa s Larou, připomeňte si Tomb Raidery svého dětství - přeci jen, Lara je tu s námi již nějaký ten rok. Zahrajte si amatérský level, připojte se do TR diskuzí nebo vytvořte něco originálního v XNA Lara...  

20:00 - 0:00 - Každý samozřejmě podle toho, jak dlouho chce být vzhůru. Kdo má ještě dost nálady, může si dopřát nějaký TR level, jiní mohou zalézt do pelíšku s knihou nebo si mohou zapojít PlayStation. A až nám víčka pomalu budou klesat, bude čas zalézt pod peřinu. I Lara za tím stojí - spánek je veledůležitý! A komu se chce, může strávit další den po tombraiderovsku. Jiní zase mohou zajet do svých kolejí a vychutnat si den s Larou zase jindy, za dlouhý čas, aby si ho znovu patřičně vychutnali...

Ať už k TR fanouškům patříte dlouho nebo krátce, nikdy nezaškodí užít si jeden den s Larou Croft. Ačkoliv její svět je "jenom" počítačový, ve skutečnosti je tomu našemu blíž, než se zdá. Ať už si občas - nehledě na to, zda si právě plánujeme den podle Lary - a i to se jistě často nevědomky stává - vaříme Earl Grey nebo fazole na topince, ať si občas při cestě do města řekneme, že na té římse by se dalo lézt, po té tyči šplhat, na té motorce se svézt, musíme si přiznat, že Lara už do našeho života zkrátka zasahuje. A jak se říká, některé lásky a záliby jsou prostě na celý život... Není důvod nepustit si je k tělu blíž. I když jsou jenom virtuální.
___________________________ 

Navigace: Další zajímavé články o LC, Ostatní zajímavé články

4 komentáře:

  1. Pěkný článek, až se skoro zdá, jako by ho někdo psal z vlastní zkušenosti :-)
    Ale takový den si dokážu představit velice jednoduše, jen mám menší problém s tím, že když už se do TR zaberu, moc nevnímám okolí ani pojem o čase :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vědět, kdy přestat je také jistý druh umění :) V oblasti TR rozhodně :D

      Vymazat
  2. Hrozně se mi líbí ten první obrázek :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nemusíš, nechci kopírovat. :) Měla bych se taky naučit dělat takovýhle obrázky, ale stejně na to nemám čas...

    OdpovědětVymazat