pátek 24. února 2012

TR Legend: Skuteční a neskuteční...

Na vzniku hry se podílí víc lidí, než si dokážeme představit. Jsou ti, kdo tvoří samotnou Laru, levely, příběhy. Programátoři, designéři, game testeři. A neméně důležití, ba dokonce jedni z těch nejdůležitějších jsou dabéři, kteří propůjčují postavám svůj hlas. Myslím si, že co se týče TR Legend, dabéři byli vybráni skvěle, do svých postav se přímo vžili a k postavám se ty hlasy velmi hodí.

Keeley Hawes - Lara Croft
Keeley Hawes je anglická herečka a dabérka, která se narodila v roce 1977. Spíš než ve filmech ji můžeme vidět v reklamách nebo seriálech (nejvíc ji proslavil asi seriál MI5). Eidosu se nejspíše zalíbila díky svému charismatickému hlasu, který vyjadřuje kousek Lařiny povahy a kvůli takovým dalo by se říct "akčnějším" zkušenostem v MI5. Její postava byla zřejmě Laře trošku podobná. V současné době je vdaná za herce Matthewa Macfadyena, se kterým se seznámila při natáčení seriálu MI5. Spolu mají dvě děti Maggie a Ralpha a společně vychovávají Keeleyina syna z předchozího manželství.

Alex Désert - Zip
Alex Désert se narodil 18. července 1968 a původem je z jedné strany Haitian, z druhé Američan. Je to americký herec a muzikant. Opět ho spatříme spíše v televizních seriálech, než ve filmech. K těm, které ho nejvíce proslavily, patří seriály The Flash, Becker nebo Boy Meets World. Je členem hudební skupiny Hepcat.

Greg Ellis - Alister Fletcher  
Greg Ellis je třiačtyřicetiletý anglický herec. Je narozený ve znamení Berana a měří 183 centimetrů (že by se jeho výškou nechali inspirovat tvůrci v TR Underworld? :)). Je známý filmový herec a často propůjčuje svůj hlas postavám v počítačových hrách. Z drobnějších rolí můžeme jmenovat filmy Piráti z Karibiku, nejnovější Star Trek, Titanic, Beowulf či Mr. and Mrs. Smith. Spolupracoval na seriálech jako Akta-X nebo Knight Rider. Z titulů dalších počítačových her zmíním Rogue Galaxy nebo Final Fantasy VII. Často se objevuje také v muzikálech, takže se zřejmě dobře uplatňuje jako zpěvák.

Alan Shearman - Winston
 Anglický herec a dabér. Své soukromí se zřejmě úspěšně snaží před novináři zatajit, jelikož se mi na žádném webu nepodařilo nic zjistit. Jako Winstona ho uslyšíme v TR Legend a TR Underworld. Pravda je taková, že toho stejně moc nenamluvil, co se týče Tomb Raider :)

Kath Soucie - Amanda Evert
 Kath Soucie se narodila v roce 1967 v New Yorku. Dnes je jí 44 let (má poněkud mladý hlas, nezdá se vám? Amanda na čtyřicet nevypadá :)) Pracuje od roku 1979 jako dabérka. Na kontě má nespočet animovaných filmů a videoher. Například Final Fantasy X-2, World of Warcraft, nejnovější titul, kde se objevila, je StarCraft II. Musím říct, že její hlas se mi moc líbí :)

Rino Romano - James Rutland Jr.
 Rino Romano se narodil 1. července roku 1969 v Torontu. Je to americký dabér. Svůj hlas propůjčil například v animované verzi Batmana a Spidermana, v počítačových hrách ho uslyšíme v titulech jako Star Trek Voyager, Resident Evil 4, X-Men: Mutant Academy 2 či Eternal Darkness.

Paul Nakauchi - Toru Nishimura
 Paul Nakauchi je nepříliš známý americký herec. Jeho kariéra začala v devadesátých letech, kdy se objevil v jedné z epizod Star Treku nebo v animované sérii Batmana. Stejně jako většina jeho kolegů z TR Legend, i on se věnuje dabování videoher, například Call of Duty: World at War a Lost Planet 2. Uvidíme (a uslyšíme) ho také v Broadwayských muzikálech Chu Chem, a The King and I.

Michael Hagiwara - Shogo Takamoto
 Jeho život je stejně jako život Alana Shearmana obestřen tajemstvím... Snad vám jen mohu prozradit, že se jedná o amerického herce, kterého můžeme spatřit v titulech jako je animovaný Hellboy a Červená linie. Věnuje se dabignu. Samozřejmě se hodí do rolí, kde je třeba postavu s japonským původem. Jeho hlas je skutečně charismatický :)

Další dabéři

Melissa Uoyd - Anya Imanu
Eve Karpf - Lady Amelia Croft
Charlotte Sparey - malá Lara
Alister Duncan - archeologové v Peru, vojáci
_____________________________

4 komentáře:

  1. ja by som práveže ani nepovedala, že títo ľudia prepožičiavali hlas postavám, ktoré poznám z TRL :D

    OdpovědětVymazat
  2. Dabing Lary z TR 2 už zůstane asi navždy nepřekonán (hlavně to legendární "aha" :D), ale dabing v Legendu se mi taky moc líbí, herci se těch svých rolí v tom sice možná trošku klišoidním, ale jinak zajímavém příběhu zhostili velmi dobře. Lara tam působí už velmi vyzrálým dojmem :)

    Jinak koukám, že pro Keeley byla role v MI5 skoro až osudová- seznámila se tam se svým mužem a navíc díky tomu mohla nadabovat Laru Croft, což je na poli herním čest nejvyšší :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje řeč :) Dokonce byla nominovaná, když se udělovaly ceny za nejlépe nadabovanou herní postavu. Bohužel nezvítězila... Vítěze si ovšem nepamatuji :)

      Vymazat