sobota 18. února 2012

Tomb Raider 6 - Ovládání

Jak asi všichni víme, Lara v TR Angel of Darkness disponuje celou řadou nových pohybů. To slýcháme u každého nového dílu. Není to tedy žádnou novinkou. Pojďme si Lařiny pohyby trochu přiblížit a naučit, protože jak je známo, pohyby v tomto díle po chvíli budou všem lézt na nervy.
Hned na začátek je důležité vědět, že pokud vám tyto ovládací prvky nebudou vyhovovat, lze si je nastavit v hlavní nabídce.

Všeobecné ovládání

Hlavní menu
Stisknutím klávesy ESC pozastavíte hru. V této obrazovce můžete hru uložit, nahrát nebo ukončit.
Stisknutím klávesy TAB vyvoláte inventář. V inventáři si můžete vybírat věci (směrové klávesy nahoru a dolů), které jste během dobrodružství našli a používat je (stiskem klávesy ENTER).  
Pozor! Lara i Kurtis mají svůj vlastní inventář, proto nečekejte, že s Larou a nasbíráte hromadu nábojů a budete je mít u Kurtise - každý si je sbírá jen sám pro sebe.
V Lařině inventáři se objeví i zápisník, který získáte na své cestě v Paříži, kam stačí nakouknout, když se vám na spodní části obrazovky objeví jeho ikonka. Von Croyův zápisník vám poradí, co dál.

Uložení a nahrávání hry:
Uložit hru jde standartně stiskem klávesy F5. Pro nahrání hry musíte vyvolat menu a zvolit "Nahrát hru" (Load Game).  
Poznámka: Stiskem klávesy F5 by se vám měla vyvolat tabulka se seznamem uložených pozic a stiskem klávesy F6 taktéž, ale u mě při stisku F5 se hra ukládala automaticky na jednu pozici a stiskem F6 se uložená pozice posunula o jedno místo dolů. Kdyby se vám to stalo, dejte si pozor.

Ovládání rozhovorů:
Na svých cestách na razíte na různé osoby, se kterými si budete moci popovídat a díky tomu se dostávat dál. Pakliže se rozhovor zastaví a vy budete mít na výběr ze dvou možností, co odpovědět, směrovou klávesou nahoru či dolů vyberte odpověď a klávesou ENTER potvrďte volbu.  
Rada: Odpovědi volte pečlivě. Vybráním správnější odpovědi se častokrát vyhnete nepříjemným problémům.

Kamera:
Nově se zde objevují dva způsoby kamery - je fixovaná za postavou jako minule, ale půjde otáčet směrovými klávesami a dokonce i myší. Klávesou 0 na numerické klávesnici se kamera zafixuje za hlavu postavy a přidržením klávesy 0 spolu se směrovými klávesami se můžete rozhlédnout po okolí. Doporučuji, když nevíte, jak dál.
Tip: Na přenosných počítačích bez numerické klávesnice tato funkce nepůjde použít. Je lepší si v nastavení pro tuto funkci zvolit jiné tlačítko.

Pohyb Lary a Kurtise po hracím poli

Běh (Lara i Kurtis)
Pomocí kurzových kláves přesunujete Laru či Kurtise po obrazovce. Stiskem samostatné pravé či levé klávesy postavou otáčíte, stiskem klávesy dolů postava ustoupí o krok. Klávesou nahoru s nimi běžíte. Otáčet postavou můžete také pomocí myši, ale to nedoporučuji, je to dost krkolomné. Samozřejmě záleží na vás, co vám bude víc vyhovovat. Jde pouze o zvyk. 



Chůze a opatrný pohyb (Lara i Kurtis):
Stískem klávesy SHIFT přepínáte mezi režimem chůze a běhu. Chůzi doporučuji využívat zajména při okrajích nebo na malých místech, kde se Lara může zřítit - pokud budete mít zmáčklý SHIFT, tak jí to nedovolí spadnout. Stiskem klávesy SHIFT a ALT současně provedete malý "hop" tj. maličkatý skok, například na malá prostranství, která jsou vzdálená jen kousek a pro normální skok jsou moc malá a pro běžný běh moc velká. Ovšem důležité je zde správné nasměrování - na to jsem ještě ale nepřišla. Lara mi skoro pokaždé skáče jiným směrem. Stisknutím klávesy END provedete otočku o 180 stupňů.

Ukrytí se (pouze Lara):
Stiskem klávesy ENTER se vám postava zvláštně nakrčí - je v režimu plížení se. Tento potichý způsob pohybu je velmi důmyslný proti nepřátelům, kteří stojí zády nebo kteří vás nevidí. Postavy se pohybují opravdu tiše. Ovšem pozor, když nepříeli přeběhnete před očima ať už v režimu ukrytí se nebo jakémkoli jiném, všimne si vás. V režimu ukrytí se lze stisknout také klávesu CTRL - postava se postaví ke zdi a potichu se krade k rohu, kde nakoukne za něj a zkontroluje situaci. Opětovným stisknutím CTRL postava odstoupí od zdi a vrátí se do režimu ukrytí se. Pokud se v tomto režimu pomalu přikradete zezadu k nepříteli a stisknete CTRL, Lara jej zneškodní. Ostatně proto tato funkce vznikla.
Plížení (Lara i Kurtis):
Stiskem klávesy 1 na numerické části klávesnice přimějete Laru či Kurtise k plížení. Držením klávesy společně se směrovou klávesou nahoru přimějete Laru a Kurtise lézt dopředu, držením klávesy 1 společně se směrovou klávesou dolů budou couvat. Přidržením klávesy 1 a současným stisknutím klávesy ENTER se postava bude plazit u země jako vojáci. Je nezbytné naučit se ovládat tuto funkci, protože se bez ní neobejdete při postupu ve Von Croyově bytě.
Skoky (Lara i Kurtis):
Skoky jsou základem. Lara i Kurtis skákat dokážou (i když Kurtisovy skoky jsou dosti pochybné). Dělá se to tradičně klávesou ALT společně se směrovou klávesou určující směr, kterým chcete skočit. Stisknete-li ALT společně se směrovou klávesou nahoru, postava skočí směrem dopředu, současným stisknutím se směrovou klávesou dolů skočí dozadu, se směrovou klávesou do stran skočí příslušným směrem. Stiskem klávesy ALT společně se SHIFTem postava provede malý skok "hop". Stiskem klávesy ALT současně se směrovou klávesou nahoru a s klávesou 0 na numerické klávesnici Lara udělá ukázkovou šipku, kterou ale Kurtis neumí. A zatímco Kurtis má během dobrodružství všechny skoky stejně dlouhé, Laře se v průběhu hry postupně prodlužují a vylepšují. Někdy též potřebujete k překonání velkých úseků rozběh. Rozběhněte postavu klávesou nahoru a stiskem ALT ji odražte. Následným stisknutím CTRL se postava zachytí za okraj.  
Rada: V některých částech hry vám Lara prozradí, cítí-li se na skok dost silná nebo ne, proto se jejích rad držte.

Plavání pod vodou (pouze Lara):
Plavat umí Lara už od začátku. I zde se to dělá tradičně držením klávesy ALT spolu se směrovými klávesami. Samozřejmě si musíte dávat pozor na kyslík a rozumně s ním vystačit, nebo by se mohlo stát, že Lara se utopí a stane se krmivem pro rybičky.
Lezení, ručkování (Lara i Kurtis):
Lara i Kurtis mohou lézt po žebřících. Stačí k němu přijít a Lara či Kurtis na něj vylezou. Pokud nad postavou visí lano či řetěz, umístěte ji pod něj a stiskněte ALT, poté CTRL a Lara se zachytí. Držením klávesy CTRL společně s klávesou nahoru nebo dolů určujete směr. Pozor ale na lištu zachycení - musíte se dostat na druhou stranu dřív, než vyprchá. A rozhodně nenechejte Laru se flákat, většinou je to dost o chlup!


Útok, práce se zbraněmi, ruční boj (Lara i Kurtis):
Samozřejmě, že Lara disponuje celou škálou různých zbraní, ale tady si dávejte pozor na munici - devítky s nekonečnou municí už jsou minulostí. Tady bude každá zbraň potřebovat náboje. I když si myslím, že ve hře je dost nábojů, přesto se vyplatí šetřit s nimi. Stiskem MEZERNÍKU tasíte zbraň, poté střílíte stiskem a přidržením CTRL. Zbraně můžete měnit v inventáři, ovšem Kurtis má u sebe jen jednu zbraň, proto pozor na munici. Lara se ale pro Angel od Darkness naučila i kickbox, tak proč ho nevyužít. Stojíte-li s ní u nepřítele a nemáte tasenou zbraň, pomocí klávesy CTRL dáte nepříteli na frak pěstmi a kopanci. Pokut stisknete klávesu CTRL, dáte nepříteli pěstí, dvojitým ťuknutím na CTRL mu uštědříte dvojitý úder a stiskem a přidržením CTRL si nepřítel vyslouží kopanec.  
Rada: Při střílení nestůjte na jednom místě. Pro nepřítele je mnohem těžší trefit pohyblivý terč, než když před ním budete stát a on vás bude mít na ráně.
V režimu míření (tj. když má Lara či Kurtis vytaženou zbraň, vidí protivníka a míří na něj) lze použít též tlačítko END k přepínání cílů. Bez tohoto se neobejdete s Kurtisem při boji proti Boaz, kde jí musíte ustřelit čtyři krovky. Pokud nebudete přepínat ENDEM mezi cíli, Kurtis bude pořád mířit do již ustřeleného místa a proto by nikdy Boaz neporazil.

Práce s okolím, sbírání předmětů (Lara i Kurtis):
V AoD jsou předměty, které můžete získat a následně používat označeny tak, že už na dálku barevně blikají. Chcete-li předmět sebrat, postavte Laru či Kurtise před něj. Až se ve spodní části obrazovky obejví ikona ruky, stiskněte CTRL a Lara či Kurtis předmět seberou. Předměty se pak uloží do inventáře, kde s nimi můžete pracovat. Ikona ruky se vám též objeví, když Lara nebo Kurtis můžou otevřít dveře nebo provést jakoukoli jinou akci, kterou aktivujete stisknutím tlačítka CTRL.  
Rada: Nepřátelé, které během svých cest zabijete, často upouštějí různé věci, proto se vždy vyplatí prohledat jejich těla.
Pokud budete chtít, aby vaše postava prolezla otvorem (např. otevřeným oknem) nebo vylezla na krabici, jednoduše k ní přistupte a zmačkněte směrovou klávesu nahoru.
Lara i Kurtis mohou tlačit některé předměty. Stačí k nim přijít, stisknout klávesu CTRL společně s klávesou nahoru nebo dolů podle směru, kterým chcete věc posunout, a držet tak dlouho, dokud se věc nedostane na místo, kam chcete.
___________________________

Zpět k rozcestníku Tomb Raider 6

2 komentáře: