pátek 20. ledna 2012

TOMB RAIDER - Základní informace

Tomb Raider 9, který je tentokrát nazýván bez jakéhokoliv podtitulu, prostě "Tomb Raider", je blížící se deváté pokračování herní série Tomb Raider. Chronologicky navazuje na Tomb Raider: Underworld, ale příběh nebude navazovat na žádnou z předchozích her. Tomb Raider má být restartem celé herní série. Vedoucí projektu z Crystal Dynamics Karl Stewart dodává: "Narozdíl od minulých dobrodružství, kdy Lara úmyslně vyhledávala neodkrytá tajemství v hrobkách, teď bude vše spíš o tom, jak se dostat z živoucího pekla." I Lařina minulost a životopis budou trochu upraveny tak, aby byly s novou hrou v souladu.

Hra je vytvářena pro PC, Playstation 3 a X-Box 360. Termín vydání je stanoven na podzim 2012.

Tomb Raider 9 bude spadat do hráčské skupiny "M" (jen pro ty starší), kvůli vyskytujícímu se množství násilí, jak se o tom diskutovalo v previews (předběžných diskuzích a informacích).

Děj

Při náhlé silné bouři, která potká její výzkumné plavidlo, se mladá a nezkušená Lara Croft ocitá ztroskotaná na pustém ostrově skrytém kdesi u břehů Japonska. I přes drobné náznaky některých obyvatel je ostrov podivně prázdný a Laru ne a ne opustit pocit sklíčenosti vyvolaný podivnými zvuky a šelestmi vystupujícími ze stínů. Pouze díky svému odhodlání, vnitřní síle a vynalézavosti musí Lara překonat výzvy kruté a nemilosrdné cesty, která bude provázena divokou ostrovní divočinou a povede hluboko do stísněné a hrozivé podzemní kobky odhalující historii ostrova. Snažíc se zvítězit v brutálním boji s přírodou, Lara je odkázána přizpůsobit se situaci s cílem přežít a uniknout ze smrtelné pasti dravců, kteří ji pronásledují na každém kroku.
Z Lařina "nového" životopisu

Lara tráví velkou část svého dětství navštěvováním archeologických nalezišť po celém světě. Po ukončení studia v Cambridgi ve věku 21 let se připojí k výpravě na výzkumné plavidlo Endurance pod velením kapitána Conrada Ratha, bývalého příslušníka námořní pěchoty, který je ochoten udělat cokoliv, aby získal nárok na poklad. Když je hledání u pobřeží Japonska ztracené, je loď chycena v bouři a zničena na vraky. Lara zůstává na opuštěném ostrově a je nucena přežít na vlastní pěst.

(Tato dějová linie se velmi podobá příběhu v TR Legend, kde je Lara po ztroskotání letadla také odkázána k přežití na vlastní pěst.)

Některé nové herní funkce
  • Lovit nebo být loven: uniknout, přechytračit, sledovat a zabít zákeřné nepřátele, kteří nás pronásledují jako kořist. 
  • Boj o přežití: ubránit se surovým napadením, boj jeden proti jednomu, boj na blízko.
  • Strategický boj: získat převahu v boji tím, že budeme používat pěstní boj nebo lovecké zbraně jako například luk.
  • Kreativní myšlení: interpretovat prostředí, zorientovat se na ostrově a využívat prostředí - lano, různé mačety, které lze použít k otevření nových bojových možností.
  • Volný pohyb: šplhat po skalní stěně, sprintovat a následně skočit přes hlubokou propast. Neexistuje jen jeden jediný způsob, jak přežít a dostat se z ostrova - není přímá linie.
  • Velký soudružný svět - obrovský ostrov je doslova rozvinuté hřiště pro existenci nejrůznějších postav, počasí a přírodní události.
  • Příběhová linie: Tomb Raider nejen pronikne do historie hlavní hrdinky a ukáže nám, jak se z ní stala vášnivá dobrodružka, ale odhalíme i minulost tajuplného ostrova.
  • Historické pozadí: v každém TR jsme byli svědky poodhalení nějaké historické legendy (Egyptský bůh Horus, Artušovské legendy, Mexické podsvětí...). Tentokrát by historické pozadí mělo souviset s hledáním královny Himiko.
  • Smysl pro detail: vše, co Lara najde a sebere, bude vidět na jejím těle. Tentokrát postrádá bezedný batůžek :)
  • Důmyslný systém nápovědy: když budeme dlouho stát na místě a nebudeme vědět, kudy dál, Lara občas něco řekne ve snaze nám pomoci.
_________________________ 

Anglický zdroj: wikiraider.com, poupraveno a doplněno.

Zpět na archiv novinek

4 komentáře:

  1. Na tento díl se docela aji těším ,protože Lara bude zde vystupovat jako nezkušená a plachá holka a navíc bude víc lidštější.Konečně to bude změna jako taková už to nebude ta drsná a neohrožená archeoložka,která si poradí v jakékoli situaci,ale tady pro mladou Laru bude vše nové.
    Projeví konečně i své city (což mi taky někdy trošku štvalo,že Lara byla většinou chladnější a nikdy neprojevila bolest ,když přišla k úhoně) tady ta bude pořád skuhrat a to je právě ta zajímavá změna:) No už se nemohu dočkat..
    Ale v nezkušenosti se zacházením zbraněmi mi bude trochu chybět,ale co tento díl bude o trochu dále reálnější:) 002

    OdpovědětVymazat
  2. To je dost zajímavý názor z pohledu kluka :)) Musím s tebou určitě v mnoha ohledech souhlasit - jak říkáš, změna je život. Bylo by divné, kdyby to nepoznamenalo i Laru. Všechno se vyvíjí. Já nový TR vůbec neodsuzuju, ale zároveň se na něj moc netěším - nevím, co od toho čekat. Uvidíme :) Ale myslím, že to tentokrát dopadne dobře :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 002
      No samozřejmě ,člověk neví co od toho čekat,jestli to bude opravdu to, na co jsme čekali nebo spíš předpokládali a nakonec z toho bude něco jiného...
      Někde jsem četl ,že mapa ,kde Lara se bude nacházet bude neomezeně veliká,prý to zrušili a to už jedna taková menší zarážka ...

      Vymazat
  3. Bude se to odehrávat na ostrově, takže pojmem "neomezená" mysleli spíš možnost pohybovat se po celém ostrově bez procházení nějakých levelů. Ovšem ať půjdeš kamkoliv, na ostrově se vždy objevíš na pobřeží u moře :)
    Jinak - o tom jsem tedy zatím neslyšela... Máš pravdu, je to zajímavé :)

    OdpovědětVymazat