pátek 20. ledna 2012

Motorový člun

Člun je malá loď určená k přepravování osob. Tyto loďky mohou být různých velikostí. Některé jsou ovšem tak malé, že se běžně přepravují loděmi, na souši pak pomocí přívěsů. Člunem nemusí být jen typ malé loďky, jakou jsme potkali v Benátkách, ale existují i malé nafukovací čluny. Pro odborníky je to obtížně definovatelná podtřída lodí, ale všichni se shodují na tom, že člunem je loď, která má jenom jednu palubu a nemá žádné podpalubí. Tak to říká definice. Z obecného pohledu může však být člunem malá loď s podpalubím a schopná plavby po otevřeném moři - například rybářské čluny (ty malé rybářské lodě - pokud jsou tam například 2 nebo 3 paluby a loď je velká, mluvíme o rybářské lodi). V období válek se pak používají čluny torpédové, raketové nebo hlídkové. Člun, který používáme v TR2 je druh člunu, který se používá ve vnitrozemské plavbě - tzv. otevřený člun.

Dříve se označení "člun", respektive "ponorný člun" nebo "podmořský člun" používalo pro ponorku.

Člun se skládá z trupu (nebo trupů) a systému pohonu. Ten může být různý - může být poháněn lodním šroubem, vesly, pádly, bidlem, plachtou, parní kolesou nebo tryskami (to je případ člunu v TR2 - díky tryskám je člun schopný jet i větší rychlostí).

Možná si vzpomenete z filmů na zvláštní čluny, které byly vyrobené z jediného kmene stromu - do kmenu se vydlabala díra, kam si sedli lidé, vzali si větve a pluli. Tato plavidla se nazývají monoxyly a jsou to vlastně předchůdci dnešních člunů.

V TR 2 se člun vyskytuje v levelech Venice a Bartoli's Hideout.

Jak ovládat člun v Tomb Raider 2?

V Itálii se můžeme (spíš musíme) projet na motorovém člunu. Chcete-li do něj vlézt, doplavte k němu a stiskněte CTRL, Lara do něj vleze a automaticky nastartuje. Člun se ovládá směrovými klávesami, stejně jako Lara při běhu. Chcete-li šlápnout na plyn, přidržte CTRL. Chcete-li člun opustit, stiskněte klávesu pro skok (ALT) společně se směrovou klávesou nebo podle toho, jakým směrem chcete vylézt ven.

TIP: pokud si člun postavíte přímo ke břehu, nemusíte ani skákat do vody, ale Lara do něj naskočí už z břehu. To se hodí zejména na konci levelu Venice. 
_______________________________

Zpět k rozcestníku Tomb Raider 2

Žádné komentáře:

Okomentovat