čtvrtek 19. ledna 2012

Lařin batůžek v TR2

V Tomb Raider mě vždycky hrozně fascinuje, jak se do tak malinkatého batůžku vejde Laře tolik věcí. Je schopná do něj schovat velké množství artefaktů, zbraní a nábojů nebo v něm má ve chvíli třeba dvacet zdravotních balíčků velkých jako dva její batůžky! Pojďme se na tuto Lařinu šikovnou skrýš podívat. V TR2 jsme potkali nemalé množství artefaktů a klíčů...

Hlavní artefakt hry

Xianská dýka

To, co v TR 2 hledáte, není nic menšího a nic nezajímavějšího, než Xianská dýka, pozůstalost po jednom čínském císaři, která svému majiteli dává obrovskou sílu - dokáže ho proměnit v obrovského čínského draka se zlatými šupinami a chrlícího oheň, když si tento krásný nůž zabodne přímo do srdce. Jak to ale jednou udělá, není cesty zpět - pokud by si dýku z těla vytáhl, potkala by ho smrt. Proto chce Lara vlastnit tento artefakt čistě jako trofej svého putování, nechce ho použít jako nástroj obrovské síly.

Něco k historii dýky...
Před mnoha lety toužil jeden čínský císař po obrovské moci. K ní mu dopomohla dýka Xian. Byl ochotný změnit svůj život a vložit svou duši do těla draka, aby získal nepřemožitelnou moc a mohl tak lépe ochraňovat svoji zemi. Dojde však na boj s tibetskými mnichy. Jeden z nich císaři dýku ze srdce vytáhne a císaře tak potká smrt.
Mniši si byli vědomi nebezpečí, které vzniká s magickou silou této dýky. Ukryli ji tedy do svatyně uvnitř Velké čínské zdi, obehnané pastmi a několika klíči, které měly odradit každého návštěvníka. Klíč ukryli do hor kdesi v Tibetských horách a řád Barkhangských mnichů zasvětil svůj život ochraně a opatrování tohoto klíče po tisíce let, kdy mělo zůstat místo ukrytí klíče věčným tajemstvím...
Jenže kdo zná Laru, ví, že podle jejích vlastních slov "Co je ukryté, má být nalezeno." A tak se o síle této dýky Lara doví z dopisu, který jí přijde a v němž se píše, že skupina archeologů byla zabita tajemnou silou při vykopávkách u Velké čínské zdi. Bohužel není sama, jako vždy se na scéně objeví druhá strana - tentokrát je to šéf italské mafie, sám Marco Bartoli. Touží po věčné moci a náhodou se z legend doslechne právě o Xianské dýce. Lara bohužel přijde pozdě - ve chvíli, kdy už Marco má zabodnutou dýku v sobě. To jí ale nebrání, aby ho porazila, a artefaktu, kvůli němuž uběhla tolik stovek kilometrů, se zmocnila...



Vlastně se můžete podívat sami na to, jak to bylo před tisíci lety s Xianskou dýkou...



Artefakty, archeologické nálezy a cenné předměty
 
Seraph
Lara se o něm doslechne z vyprávění jednoho mnicha, na kterého narazí na ropné plošině. Je zajatcem Marca Bartoliho, který se snaží zmocnit Xianské dýky. Právě tento mnich mu má prozradit místo jejího přebývání. Lara se od mnicha dozví, že Bartoliho otec vlastnil artefakt zvaný Seraph, který otevírá cestu v kláštěře Barkhangských mnichů. Loď, na které ale mnichů otec plul, ztroskotala a artefakt tam zůstal někde ukrytý. Lara se tedy vydává pod vodní hladinu, protože ví, že bez Seraphu by její cesta mohla být marná...
Artefakt vyrobili tibetští mniši jako jeden z klíčů k ochraně Xianské dýky. Tvarem připomíná anděla s roztaženými křídly.


Drahokamy
Drahokamy slouží jako přístupové klíče v Barkhangském klášteře. Jsou ukryté v jedné komnatě a bez nich se nedostanete ke dvěma důležitým mlýnkům, které jsou nutné na úspěšné dokončení levelu.


Modlitební mlýnky
Modlitební mlýnky slouží k otevření velké brány v tibetském klášteře mnichů z Barkhangu. V levelu musíte najít pět těchto mlýnků ukrytých ve všech možných koutech kláštera, abyste si zpřístupnili cestu dál. Tyto mlýnky ochraňují mnichové, mimoto se k nim přidá ještě pár italských chlapců od Marca, kteří chtějí mlýnky pro sebe.
Ukrytí mlýnků je samozřejmě jedno z mnoha bezpečnostních opatření, aby vykradači hlobek měli o to víc ztíženou cestu k magické dýce.


Tibetská maska
Tibetské masky najdete dvě a slouží k otevření přístupových dveří v Talionských katakombách a v Ledovém paláci.


Palice od gongu
Neobejdete se bez ní v dokončení levelu Ledový palác. Palicí je třeba rozezvonit obrovský gong, aby zvukové vlny zpřístupnily cestu k důležitému artefaktu. Zároveň taky přivolá bosse Tibetských levelů - obrovskou, opancéřovanou slepici. Asi další ze ztrážců Talionu, klíči ke dveřím od svatyně Xianů.


Talion
Talion je veledůležitý artefakt, neboť jen kvůli němu Lara procestuje Benátky a Tibet. Na konci levelu na Velké čínské zdi totiž zjistí, že ke dveřím od Xianské svatyně potřebuje zvláštní klíč. Tímto klíčem je právě Talion. Talion je ve střežení Tibetských mnichů, kteří jeho ochraně zasvětili svůj život. K jeho získání Lara musí projít přes obrovský Barkhangský klášter a horu sněžných mužů.


Dračí pečeť
Dračí pečeť naleznete ve velké síni v Xianském chrámu. Její získání je obehnáno mnoha nástrahami a pastmi. S její pomocí si odemknete další část chrámu a otevřete si cestu dál.


Mystické medaile
Dvě jsou ukryté někde na létajících ostrůvkách a třetí najdete u mrtvého vrhače nožů, až s ním vyhrajete boj. Otevírají velmi důležité brány - poprvé k dračímu chrámu a podruhé do samotného dračího doupěte.


Klíče, zámky a přístupové karty

Klíče
Jsou tu proto, aby otevíraly nějaké dveře. Téměř v každém levelu jich několik najdete, jejich získání není nic jednoduchého a za dveřmi, které otevírají, se vždy nachází něco velmi důležitého.


Klíč k bombě
Klíč opatruje jeden mafián z Marcova gangu, ale skutečně není velký problém se ho zmocnit. Slouží k odpálení bomby v Bartoliho úkrytu, aby doslova rozházel na cucky onen Marcův úkryt a zpřístupnil cestu k domu opery. Lara je Marcovi v patách...


Skříňka pro elektrický přenos
Chybějící součást v mechanismu výtahu v domě opery, bez níž se vám nepodaří přivolat si výtah a dostat se dál. Jedná se o typický, kovový předmět, který slouží k přenosu elektrického proudu z jednoho směru na druhý.


Přístupové čipy
Vždy něco vypnou, nebo naopak zapnou. Najdete ve hře tři, s jedním si odtáhnete levelu na jevišti, s druhým vypnete smrtící pilu a třetí vám otevře cestu dál.


Přístupové karty
Tyto karty najdete na Bartoliho ropné plošině, vždy otevřou cestu k nějaké části základny se zvýšenou ostrahou. Najdete je na zemi po mrtvých strážcích nebo v zabezpečených částech hry - musíte se k nim dostat například do proskleného výklenku. Jsou celkem čtyři: žlutá, červená, zelená a modrá.


Jističe
Tři jističe, které jsou schované ve vraku lodi Maria Doria. Musíte si s jejich pomocí vypnout tři plameny, které brání v cestě dál. Jsou trošku staré a rezavé - je dost s podivem, že stále fungují :)
_______________________________

Žádné komentáře:

Okomentovat