úterý 1. března 2016

Lařino kalendárium 3/16

Pojďme se podívat do minulých let a připomeňme si důležité okamžiky českých i světových dějin.
Pondělí 29. února - v roce 1468 přichází na svět jistý Alessandro Farnese. Později, ve svých 66 letech je znám spíše jako Pavel III. V roce 1534 se stává v pořadí 220. papežem.

Úterý 1. března - v roce 1815 se bývalý francouzský císař Napoleon Bonaparte vyloďuje ve francouzském přístavu San Juan u Cennes po svém útěku z ostrova Elba.

Středa 2. března - v roce 1978 se do vesmíru dostává první člověk, který nebyl občasn USA nebo SSSR. Je jím dokonce čechoslovák Vladimír Remek. Na palubě kosmické lodi Sojuz 28 prožil 7 dní, 22 hodin a 17 minut, než se bezpečně vrátil zpět na Zem.

Čtvrtek 3. března - v tento den roku 1915 zakládá tehdejší americký president Woodrow Wilson společnost NACA - úřad Spojených států založený na podporu leteckého výzkumu. Je to předchůdce dnes známějšího úřadu NASA, k jehož programu se přidává i výzkum ve vesmíru.

Pátek 4. března - Karel IV. se podruhé žení. Po smrti své první manželky Blanky z Valois říká roku 1349 ano své druhé ženě, Anně Falcké. S ní byl až do její smrti v roce 1353, kdy spadla z koně a zlomila si vaz. Měli spolu syna Václava, který zemřel v necelých dvou letech.

Sobota 5. března - v roce 1933 (kdy byl 5. března pátek) je tento den označen za černý pátek. Dochází k pádu světových financí, krachu na americké burze, všechny banky v Americe jsou zavřeny a veškeré finanční transakce přerušeny. Začíná takzvaná velká světová hospodářská krize.

Neděle 6. března - v roce 1475 přichází na svět světoznámý a legendární malíř a sochař Michelangelo Buonarroti.  Mezi jeho nejznámější životní díla patří freska v Sixtinské kapli ve Vatikánu, socha Davida nebo Michelangelova Pieta - zobrazení panny Marie držící Ježíšovo mrtvé tělo.
_________________________

Žádné komentáře:

Okomentovat