sobota 5. března 2016

Lara Jones a dobyvatelé ztraceného artefaktu v sídle Croftů

Všimli jste si v TR3 zajímavého easter eggu? Asi všichni jsme již několikrát viděli oblíbené filmy s Indiana Jonesem. Obzvláště my, kteří máme rádi vykrádání hrobek, prostředí valících se pastí, příběhy napěchované historií, tajuplnými legendami a nezdolnými hrdiny, kteří vždycky získají to, po čem touží. Narozdíl od Indyho to Lara nemá vždy tak protkané romantikou a vtipem. Každopádně povolání a osud mají ti dva společný - ačkoliv je od sebe dělí skoro půl století.

I tvůrci hry Tomb Raider to věděli. "Virtuální realitě vládne Indiana Jones v sukních" nebo "Vykradačka Lara Croft ukradla práci vykradači hrobů Indianu Jonesovi", takové titulky mnohdy hlásali novináři nejen herních časopisů. Možná si vzpomenete na Easter Egg v TR4, kde hned na začátku hry Lara najde nápadně vypadající kostru s kloboukem a lasem v ruce. Když se vrátíme o rok dál, tedy do TR3, můžeme skutečně zjistit, že Lara Croft ukradla Indymu nejen práci, ale i jeho artefakt. Tvůrci se rozhodli zde poukázat na malý detail, který nám připomene Lařina kolegu a konkurenta.

Indy ve svém dobrodružství Indiana Jones a Dobyvatelé ztracené archy (proto ten prapodivný název článku, ano) nachází zajímavý artefakt, mračící se indickou sošku, která jako by se mu vysmívala. Zlatý idol s dlouhými vlasy a kyselým ksichtíkem si nejde nesplést. Indy vzápětí otevírá svůj ruksak, vztáhne ruce po zlatém pokladu a ten náhle končí...
... v Surrey. Laro, Laro. Nestačí ti vykrádat jen hrobky, vypadá to, že se nesmíříš s konkurencí ve svém oboru. Když si pracně zpřístupníte cestu do tajné místnosti s artefakty, kterou od vás dělí dveře spouštějící se v časovém limitu, můžete si zde povšimnout několika zajímavých trofejí. Upoutá vás nejen vycpaná hlava T-Rexe nebo vystavený Scion známý z prvního dobrodružství, Iris z dobrodružství v Kambodži nebo pověstná Xianská dýka. Artefakt, který se nachází na vitrínce hned po vaší pravé ruce se prapodivně vysmívá, je celý ze zlata a nápadně připomíná Jonesův idol.
Musíte uznat, že nelze zapřít velkou podobnost vysmáté sošky v Lařině sídle a jasný záměr tvůrců připomenout nám starého známého kamaráda, s jehož jménem je jméno naší známe archeoložky spojováno velmi často. Ne náhodou. Ti dva jsou přeci jen ve svém oboru velmi dobří a tak se holt stane, že se jeden druhému připletou do cesty...

Soška v Lařině sídle má poukazovat na náhodnost s filmem. Ve skutečnosti přesně takhle žádný indický idol nevypadá, je jich mnoho a mají mnoho podob, proto nelze říct, že by tento idol měl nějaký pevný základ v konkrétním artefaktu.
_____________________

Zpět k rozcestníku TR - Easter Eggy

Navigace: Tomb Raider 3 - Easter Eggy

1 komentář:

  1. Jako vždy, krásný článek. :) Co si pamatuju, tak jsem viděla hned několik Easter Eggů v TR a to i v těch nejnovějších. ;) Je pěkné, když vždycky objevíš něco, co odkazuje na jiné díly či filmy. :)

    OdpovědětVymazat