středa 30. března 2016

Judith Gibbins: "Don't you think you've seen enough?"

Asi se vám - stejně jako mně - při přečtení té věty vybaví okouzlující závěrečná scéna z TR2. Pracně projdete obtížné dobrodružství a když se u Lary zbavíte posledního mafiána, těšíte se na sladkou odměnu, že uvidíte Laru ve sprše. Ona vás ale razantně uzemní tím, že vezme do rukou brokovnici a kameru surově odpráskne.

Není to ale jen tento výrok. Mohli bychom si jich tu vypsat celou hromadu. "They Jackanory days are well over." nebo "All I want is that artifact.".  "Aha!", když Lara našla nějaký předmět na zemi. Ať už si vzpomeneme na Lařin výrok z TR2 nebo z TR3, všechny je bude provázet jeden důležitý fakt. Byla to Judith Gibbins, kdo propůjčil Laře v těchto dílech svůj hlas. Velice sympatická žena, jejíž hlas je pro nás dnes nezaměnitelný a v souvislosti s Larou naprosto neodmyslitelný.

Lařiny dabérky byly (a jsou) povětšinou ženy, které jinak moc mediálně známé nejsou. Většinou se jedná o ne příliš známé herečky. Má to tu výhodu, že jejich hlas je s Larou prostě srostlý a jejich dabing postavy archeoložky Croftové je naprosto originální. V případě Judith Gibbins je tomu stejně. Vzhledem k tomu, že se nejedná o nijak mediálně známou osobnost, jsou informace o jejím životě velmi tajné, respektive spíše nezveřejněné. S jistotou víme jenom to, že se narodila v roce 1965. Je tedy jen o tři roky starší než Lara, takže její hlas věkově postavě Lary zcela odpovídá. Judith je maminka a amatérská herečka z Ilkestonu (Anglie). Hrála v muzikálu a vyučovala tanec, takže je zřejmě i hudebně nadaná. Co ale dělá dnes nebo jak se živí je pro nás velkou neznámou.

Zajímavosti

  • Judith namluvila celkem čtyři díly série hry: Tomb Raider 2, Tomb Raider 2 Gold, Tomb Raider 3 a Tomb Raider 3 Gold.
  • Celkem namluvila dvě postavy ve hře - kromě Lary propůjčila svůj hlas ještě její sokyni Sophii Leigh. Je to těžko rozpoznatelné, protože pro každou zvlášť používá jiný tón hlasu.
  • Tomb Raider byl Judithin jediný dabing. Proto je její hlas ve hrách skutečně ojedinělou záležitostí. 
  • Ačkoliv je jí jméno značky TR velice blízké, hry nikdy nehrála, protože se jí zdají příliš těžké.
  • O castingu se dozvěděla od bratra Martina, který pracoval jako programátor hry v Core Design. Judith nakonec vyhrála casting nad celkem osmi konkurentkami.
  • Nejobtížnější bylo natočit Lařin dech, když se vynořuje z vody.
  • Kdyby to šlo, Judith by ráda dabovala Laru i v TR4. Ale Eidos potřeboval dabérku, jejíž hlas by se hodil pro současnou i mladou Laru a Judithin hlas zněl prý pro mladou Lařu příliš staře.

Prohlásila ale, že dabování hry Tomb Raider sice bylo dost rychlé, ale užila si u toho i s ostatními členy týmu dost legrace. Dnešní Laru vnímá pozitivně a její proměnu chápe jako nutnou vzhledem k tomu, jak se mění doba a okolnosti okolo Lary. A kdyby jí dnes bylo nabídnuto, zda by chtěla Laru Croft znovu dabovat, po této šanci by určitě skočila. Fanoušci by to jistě uvítali, neboť dodnes Judith chodí obdivné a děkovné dopisy za to, že propůjčila Laře svůj hlas.
_________________________

Zpět k rozcestníku Dabérky Lary Croft
Zpět k rozcestníku Lara Croft

Navigace: Ženy, které propůjčily Laře svůj hlas

Žádné komentáře:

Okomentovat