pondělí 11. června 2012

Výbava správného dobrodruha

Žádný dobrodruh by se neobešel bez jistých nezbytností. U člověka, jako je Lara, se mluví hlavně o těch železných věcech, které z ní dělají smrtící stroj... Nejsou to ale jen zbraně, co nosí Lara ve svém batůžku. Malý batůžek, který je s námi již od prvního dílu Tomb Raider, toho obsahuje daleko víc.

Zbraně

Dvojice pistolí
Zatím se úplně nepodařilo zjistit, jaký mají kalibr, nicméně vše poukazuje na to, že tyhle věrné Lařiny pomocnice, které ji provázejí od prvního dílu po pátý, bleskově vystřelují devítimilimetrové včelky, které jsou schopné zavařit jakémukoliv nepříteli, ať už z vrstev humanoidních, zvířecích nebo monstrózních. Jejich velkou výhodou je nevyčerpatelnost zásobníků a dlouhý dostřel, menší nevýhodou je malá účinnost. Na perné chvilky lze ovšem použít i jiné hračky...


Brokovnice
Poctivá a nebezpečná (hlavně zblízka) zbraň, která dokáže nepřátelům pěkně zavařit. Nejen, že má pěkný rozptyl, ale dokáže nepřítele na chvíli odhodit, což samozřejmě umožňuje Laře být ve výhodnější pozici... Když se ale Lara ocitne proti ní (používá ji například kovboj v levelu Natla's Mines), raději uskakujte, jak to jde. Schytat to s ní velmi bolí.


Automatické pistole / magnumy
O něco málo účinnější než klasické pistole, o něco méně účinné a méně rychlé, než UZI samopaly. Lara je získá od Pierra, až se ho patřičně zbaví. Jsou velmi výhodné v boji proti opravdu silným nepřátelům (například Atlanťanům v Egyptě) a hlavně v pozdějších částech hry je budete užívat častěji, než klasické pistole, protože ty už budou zkrátka moc slabé. Výhodou je vysoká účinnost, nevýhodou je to, že jsou dost pomalé.


Dvojice UZI samopalů
Dva malé kulomety s vysokým kalibrem a ráží, které dokáží metat kovové včeličky vskutku obrovskou rychlostí. Bezesporu nejúčinnější zbraně ve hře, proto si je patřičně šetřete (a užijte si s nimi hru) až na samotném závěru. Vytasí se s nimi na vás Kid, který bude po Laře pálit ze skateboardu, takže mu je nezapomeňte sebrat. Výhod mají spoustu, nevýhodou je snad jedině to, že jim můžou dojít náboje.


Vybavení

Malý zdravotní balíček
Malý balíček, který obsahuje drobné zdravotnické potřeby. Jeho použití obnoví polovinu Lařina zdraví. Většinou je po sobě nechávají dávno zemřelí vykradači hrobek, po nichž už nezbyly ani kostry... Jak jinak si vysvětlit, že se jich v mrtvých a zapomenutých hrobkách vždy najde tolik?


Velký zdravotní balíček
Poněkud vzácnější, než malé balíčky, ale o to víc účinnější. Jejich použití obnoví 100% Lařina života. I ony se nachází na prapodivných místech, až si kolikrát říkáte, zda je tam snad nenechali sami stavitelé hrobek. Záhadou jen zůstává, jak je možné, že jich Lara nacpe do tak malého batůžku třeba patnáct najednou?


Kompas
Nemůžete se divit, že i tak znalý dobrodruh, jako je Lara, se občas ztratí. V bludišti hrobek a kobek se bez kompasu prostě přežít nedá. Pokud víme, na jakou světovou stranou se vždy vydat a máme u sebe kompas, nemůže nás kromě zdí nic překvapit. Jenom pozor, ať se poblíž nenachází moc železa!


Cestovní pas
Ani Lara nemůže cestovat na černo. Pokud se chce během jednoho jediného dobrodružství vydat do Peru, Řecka, Egypta a následně Atlantidy, potřebuje mít doklad o tom, že není uprchlice nebo teroristka. Bez pasu by ji na hranicích nikam nepustili. Takhle celníci víc pookřejí, když se na ně bude z rudé fotografie culit krásná, snědá, tmavovlasá mladá dáma.


Sluneční brýle
I oči musí někdy odpočívat. Když do nich v jednom kuse svítí sluníčko - a sluníčko v Egyptě a Řecku dokáže být skutečně horké - není to nic příjemného. A navíc, člověk na krok nevidí, když musí mhouřit oči. Sluneční brýle patří do výbavy každého zkušeného cestovatele! Navíc pro nás zpřístupňují také možnosti grafiky a zobrazení.


Walkman se sluchátky
Není nic příjemnějšího, než si zarelaxovat v letadle při cestě z Peru do Řecka (nebo z Řecka do Egypta) při zavřených, zasněných očích a sluchátky na uších. Pokud máme dost baterek, stačí zapnout play a celou cestu nechat myšlenky vznášet se kdesi u našich oblíbených kapel. U Lary to bez pochyby byli U2. Navíc je tady možné měnit nastavení zvuku.


Přenosná herní konzole
Cestovat se sluchátky na uších je skvělé, ale cestovat se sluchátky na uších a s herní konzolí v ruce je ještě lepší. Pokud jste si mysleli, že Laře je svět počítačových her cizí, byli jste na omylu. Nejraději má klasiku v podobě stolního tenisu. A pak samozřejmě Tomb Raider! Pokud hledáte navíc nastavení ovládání, najdete ho v této volbě.


Fotografie Surrey
Je dobré nosit v peněžence fotku něčeho, co máte rádi. Vašeho milého, vaší rodiny... Vzhledem k tomu, že Lara nemá ani jedno, nosí u sebe fotografii svého domu. Hlavně z toho důvodu, že je pro ni velmi příjemné podívat se na fotografii a vědět, že se kdykoliv může vrátit zpátky domů, do tepla a pohody.... Tato volba umožňuje spustit výcvikovou část hry Lara's Home.
___________________________


Navigace: Tomb Raider 1

Žádné komentáře:

Okomentovat