neděle 13. května 2012

Z postřehů Jeanette: Pár rad při hraní TR1

U hry se má člověk odreagovat, zapřemýšlet, odpočinout, užít si ji a prožívat ji společně s hrdiny. Pro některé hráče TR to také znamená bloudění všemi možnými nesmyslnými chodbami a zábava vykoupená kýblem nervů. Těm posledním dvěma vyjmenovaným se ale dá ve velkém procentu předejít. Při mém posledním hraní TR1 jsem přišla na několik výhodných tipů, kterými by možná bylo dobré se řídit...
  • Pokud hrajete na PSX nebo PSP, dávejte si pozor na savegame crystaly. V levelech jich sice moc není, ale může se stát, že se jich naskytne hned několik na jednom místě (např. v St. Francis Folly nebo Caves). Nevyužívejte je všechny najednou, ale až po určité době, kdy se do místnosti zase po čase vrátíte. Uložit si hru čtyřikrát během jedné chvíle odsoudí Laru k tomu, aby pak celý level přežila tahem a to není zrovna jednoduché - stačí krůček vedle nebo pomalu zareagovat s doplněním zdraví pomocí lékárničky a hned je na světě průšvih...
  • Když se ocitnete na rozcestí, a dáte se nějakou cestou, zapamatujte si, kde se rozcestí nacházelo. Až cesta, kterou jste se vydali, skončí a nebudete vědět, kudy dál, běžte zpět na rozcestí a vydejte se další cestou. Tyto chvíle jsou v TR záměrně, aby si hráč trochu procvičil orientační smysl a aby nešel jen za nosem, to by byla nuda. Když se ocitnete např. na křižovatce, určete si strategii. Já se například vždy dávám vpravo. Až se tou samou cestou zase vrátím na rozcestí, budu vědět, že mám jít zase vpravo. Tímto způsobem proběhnu všechny cesty a na žádnou nezapomenu. Když se budete střemhlav řítit jakýmkoliv směrem bez uvážení, brzy se ztratíte.
  • Každou místnost, do které vstoupíte, důkladně prohlédněte. Nejen, že zde mohou být ukryté cenné náboje nebo další věci do inventáře, ale najdete i tajná místa a vylepšíte si herní statistiku. Navíc je velmi jednoduché přehlédnout nějakou spoušť nebo páku. Důkladné prohlížení místností vám usnadní práci.
  • Snažte se hledat tajná místa (secrety). Některé jsou ukryté tak, že je napoprvé zřejmě nenajdete a málokomu se stává, že ve hře najde všechny. Přesto některé jistě objevíte. Nejen, že si vylepšíte herní statistiku, ale věci, které zde najdete, jsou velmi užitečné a některé zbraně najdete skutečně jen na několika tajných místech.
  • Pokud hrajete na počítači a nejste závislí na savegame crystalech a můžete si tedy hru ukládat kdekoliv chcete, i tak přemýšlejte. NIKDY si hru neukládejte pod vodou, pokud nevíte, kam kanál vede a nejste si stoprocentně jistí, že se Lara stihne nadechnout, než jí vystačí kyslík. Něco jiného je to u hráče, který prostředí bezprostředně zná. Pokud ale hrajete poprvé nebo si nepamatujete, kam kanál vede nebo jak je dlouhý, raději nejprve vylezte z vody. Také není dobré ukládat si hru při pádu nebo když se Lara klouže po šikmé plošině - nikdy nevíte, zda skluzavka nevede do smrtelné pasti.
  • Když vidíte nějakého nepřítele dole pod vámi, tedy že Lara stojí na vyvýšenině nebo o patro výš a nepřítel k vám nemůže, zastřelte ho z místa, kde se nacházíte. Někdy je lepší stát v nečestném boji tam, kde na vás nepřítel nemůže, než obětovat mnoho lékárniček z inventáře. Navíc takto můžete v klidu zlikvidovat nepřítele základními pistolemi a ušetřit si náboje. Vývojáři byli totiž trošku zákeřní. Na mnoha místech se nachází v propasti jen jeden nepřítel, ale když k němu skočíte a chcete se ho zbavit, najednou z okolních uliček vyběhnou další tři... 
  • V boji proti nepřátelům nestůjte na jednom místě, ale hýbejte se (uskakujte do stran nebo běhejte). Pro nepřítele je daleko těžší chytnout kořist v pohybu než zaútočit na statický cíl. Boj je tak nejen zábavnější, ale hlavně je výhodný, protože si ušetříte mnoho lékárniček a Lařiny fyzické bolesti.
  • Během souboje s lidskými nepřáteli (Pierre, Larson, Kold nebo Kid) se snažte držet za jejich zády (dosáhnete toho pomocí opakovaných kotoulů). Znesnadníte jim tak míření a zatímco jim pálíte do zad, než se otočí, jste zase za jejich zády. Ušetříte si tím mnoho lékárniček, protože střelné zbraně použité proti Laře dávají velmi zabrat.
  • Nezapomínejte, že engine je stavěný na kvádrech a trojúhelnících. Lara dokáže pouze plavat, tahat za páky, skákat a běhat nebo střílet. Když se ztratíte, je to pravděpodobně proto, že jste zapomněli proběhnout nějakou uličkou, zapomněli jste zatáhnout nějakou páku nebo vytáhnout nějaký kvádr. Hlavně klid a znovu důkladně prohledejte všechna dostupná místa - hledejte na podlaze, na zdech i na stropě. Některé výklenky jsou skryté a některé páky skoro splývají s prostředím.
  • Ukládejte si hru na několik slotů. Když se stane, že se doopravdy ztratíte, budete se pak moci vrátit o kousek dál na předchozí slot s uloženou pozicí a budete to moci zkusit to znovu. Ušetří vám to čas a zbytečné hledání.
  • Hlavně klid, všechno dělat s rozvahou a pokud je možnost, pravidelně si ukládat postup ve hře. Hoďte za hlavu slova jako "nejde" "nemůže" nebo "to snad nedohraju". Jde to. Ale chce to čas a trpělivost :)
_______________________________


Navigace: Tomb Raider 1

Žádné komentáře:

Okomentovat