pátek 11. května 2012

Nepřátelé v TR Anniversary

V TR Anniversary nebývají boje snadné. Jednak proto, že na každého nepřítele lze použít takzvaný headshot a chvíli potrvá, než se jej naučíme využívat, a navíc je tu pár bossů, na které musíme využít speciální strategie, abychom je přelstili a dostali se dál. Ačkoliv je jejich repertoár velmi podobný jako v původním TR 1, na každého je nutné použít jinou strategii. Pojďme se na ty triky nyní podívat.

Běžní nepřátelé
Aneb ti, kteří vás přepadnou "jenom cestou".
Netopýři

Mockrát je sice nepotkáte, ale když už zaútočí, většinou v těch nejméně vhodných chvílích. Na to, jak jsou malí, ubírají Laře celkem dost života a stojí-li na okraji nějakého převisu, mohou ji klidně svým narážením strčit dolů a tím způsobit její smrt.

Účinná zbraň: Klasické pistole - jsou velmi slabí, stačí dvakrát střelit a je klid.

Výskyt: Peru, Řecko

Headshot: Neblázněte... Přece byste na netopýry nechtěli používat headshoty!
Divocí vlci

Vůbec první nepřátelé ve hře, které potkáte, a kteří způsobí ošklivou smrt nebohému průvodci. Jsou velmi zákeřní, obzvlášť, útočí-li ve smečkách. S jedním vlkem si hravě poradíte, ale pokud je jich víc a vy se snažíte některého z nich odstranit headshotem, většinou vám to překazí některý jiný vlk ze smečky, který po Laře skočí. Jsou mrštní, rychlí a hladoví.

Účinná zbraň: Trik je v tom zbavit se jich dřív, než doběhnou k Laře. Vlci se dají velmi dobře porazit pistolemi ráže .45 nebo samopaly UZI.

Výskyt: Peru

Headshot: Nejúčinnější je použít headshot směrem dozadu nebo vlevo/vpravo.
Medvědi

Umí pěkně zavařit, i když jsou ve hře jen tři nebo čtyři. Jsou obrovští a když od nich Lara dostane ránu, musí se pořádně vzpamatovat. Navíc řvou na vzdálenost několika metrů, takže můžete vytušit, že vás souboj s nějakým medvědem už čeká.

Účinná zbraň: klasické pistole nebo pistole ráže .45.

Výskyt: Peru

Headshot: Účinné jsou headshoty směrem dozadu nebo vlevo/vpravo. Tady je vždy nutné vnímat prostor a podle toho vybrat správný směr - když Lara skočí při headshotu do zdi, medvěd jí prackou praští.
Raptoři

Jedna rada: drže si od nich uctivou vzdálenost. Mají pekelně rychlé nohy a velmi ostré zuby. Na druhou stranu jsou to ale perfektní nepřátelé na procvičování headshotů. Vždy vyběhnou z velké dálky, takže máte dost času je rozzuřit a následně použít headshot. V levelu "The Lost Valley" jich na jednom místě vyběhne asi šest - ale nebude to vůbec těžký boj, je to navíc docela zábavná situace, pokud se vám podaří všechny zničit headshoty.

Účinná zbraň: Samopaly UZI

Výskyt: Peru

Headshot: Všemi směry
Lvi

Šelmy kočkovité jsou obecně známé pro svou hbitost a ostré zuby. V TR Anniversary tomu není jinak. Jsou velmi mrštné a je třeba být neustále ve střehu, protože mají ve zvyku vyběhnout právě z míst, odkud na první pohled nejsou vůbec vidět.

Účinná zbraň: pistole ráže .45 nebo samopaly UZI

Výskyt: Řecko

Headshoty: Osobně se mi osvědčily headshoty směrem dozadu
Krysy

Přiznám se, že krysy mi připadají v TR Anniversary spíš roztomilé, než nebezpečné :) Rozhodně už nejsou tak obrovské jako v původním TR1, kde mi skutečně naháněly až strach. Můžete je zastřelit, ale já sama je nechávám být napospas jejich osudu, protože je mi líto je střílet. Umí sice hryznout, ale dá se jim uniknout a nejsou zase tolik rychlé.

Účinná zbraň: Vystačíte si s klasickými pistolemi

Výskyt: Řecko, Egypt, Ztracený ostrov

Headshoty: Na krysy nelze použít
Gorily

Obrovské, nemotorné, hlučné a všemi mastmi mazané, přerostlé opice. Občas hází i kameny, takže si dávejte pozor. Jsou to opravdu nezapomenutelní protivníci. Obzvlášť na nervy vám polezou ve chvílích, kdy se vyřítí třeba tři a vy nebudete mít žádný prostor uhýbat jejich ranám (například level "Palace Midas").

Účinná zbraň: pistole ráže .45.

Výskyt: Řecko

Headshot: Protože u útoků s headshoty plácají pěstmi o zem, je lepší uhýbat vlevo a vpravo.
Krokodýli

Velké přerostlé ještěrky, které měří tři metry. Na první pohled se zdají nebezpeční, ale nejsou to zdaleka nejhorší nepřátelé. Většinou budete mít možnost zlikvidovat je z bezpečné vzdálenosti. Navíc nejsou nijak zvlášť silní.

Účinná zbraň: Pistole ráže .45, brokovnice

Výskyt: Řecko, Egypt

Headshot: Účinné jsou headshoty dozadu a vlevo/vpravo
Pumy

Ještě zákeřnější a ještě početnější než lvi v Řecku. Umí zatraceně rychle běhat, mají dlouhé skoky a hlavně - bývají ve vylidněných hrobkách velmi, velmi hladové. Také občas útočí ve smečkách a mezi mrštnými kočkami má i Lara co dělat, aby ustála boj.

Účinná zbraň: brokovnice, pistole ráže .45, samopaly UZI

Výskyt: Egypt

Headshot: vzad nebo vlevo/vpravo
Atlanťané

Pozůstalí z bájné civilizace obývající Atlantidu, kteří chrání Scion vlastními těly. Podle nich poznáte, že už jste artefaktu skutečně blízko, protože Bohové z Triumvátu je používali jako své ochránce v hrobkách. Potkáte je v různých podobách - jako podivné dvounožce, jako kentaury a jako létající gargoyly. Vypadají děsivě, ale když víte jak na ně, určitě se jich rychle zbavíte.

Účinná zbraň: brokovnice, samopaly UZI

Výskyt: Peru, Řecko, Egypt, Ztracený ostrov

Headshot: Jakýmkoliv směrem

 Lidští nepřátelé
Aneb ti ještě méně inteligentní, než kdejaká zvěř.

Zřejmě známý z minulých let, vzhledem k tomu, jak s ním Lara mluví hned na začátku. Najala si ho Jacqueline Natla, aby poslušně vykonával její rozkazy. Sleduje Laru Croft a když vidí, že se zmocnila první části Scionu, jako správný zloduch jí ho nezapomene ukrást. Důvtipu moc nepobral, jeho IQ by možná mohlo být srovnatelné s kdejakou gorilou.

Jak se ho zbavíme: Lara ho zastřelí v interaktivním videu. Larson se stane její první lidskou obětí (alespoň podle příběhu v TR Anniversary - v TR1 to byl Pierre).
Pierre DuPont

Pierre je francouzský vykradač hrobek. Stejně jako jeho pobočník Larson je najatý Jacqueline Natlou a snaží se pro ni získat kousky Scionu. Narozdíl od Lary, on to dělá pro peníze. Jeho cesty se několikrát střetnou s Lařinými, hlavně v Řecku, kam se vydají oba současně. Je vychytralý a objevuje se zrovna, když ho nejméně potřebujeme.

Jak se ho zbavíme: Pierre zemře opravdu ošklivou smrtí pod kopyty kyklopů, když se zmocní Scionu v Tihocanově hrobce.
Kold

Obrovská gorila (všimli jste si jak jsou v TR Anniversary lidští nepřátelé - ať už vzhledově nebo inteligenčně - podobní gorilám?), nájemný zabiják, který mluví jenom o tom, jak ho baví zabíjet a zálibně si prohlíží svůj stříbrný nůž (raději nechtějme vědět, odkud má divokou jizvu přes levé oko). Ačkoliv má za sebou jistě mnoho profesionálních vraž, Laru se mu zabít nepodaří. I když jako jediný ze všech najatých Natlou bude její smrti nejvíce blízko.

Jak se ho zbavíme: Kold je zastřelen Kidem v Natliných dolech.
Kid

Býval vůdcem pouličního gangu v Las Vegas, nyní to dotáhl až na podplaceného pobočníka Jacqueline Natly. Stejně jako ostatní je pověřen, aby zneškodnil Laru Croft. Jeho oblíbenou zbraní jsou samopaly UZI. Zřejmě vyrůstal ve špatné rodině, protože mu zabíjení připadá úplně normální. Také na to doplatí.

Jak se ho zbavíme: zemře rukou (spíš nožem) svého kolegy Kolda.
_______________________________

Žádné komentáře:

Okomentovat