středa 1. února 2012

Tomb Raider 5 - Lařin inventář

Kdo by neměl rád Lařin inventář v TR Chronicles. Vždyť jsou to staré známé hračky, které nám mají připomínat dobrodružství z předchozích her. Brokovnice, desert eagle, revolver nebo uzi... To všechno je již známé. Objevuje se ale také pár novinek. Jedinou škodou v TR Chronicles je, že hra je poněkud krátká, takže se pro některé zbraně nenajde vždy plné využití...

Zbraně

Pistole
Klasická dvojice pistolek ráže 9 mm, které Lara nosí v pouzdrech připnutých na stehnech. Mají neomezenou munici, ovšem malý kalibr a účinnost. Budou s vámi všude, až na poslední misi v New Yorku a Irsku (v šestnácti Lara logicky ještě neměla zbrojní pás...). A opravdu si je užijte - TR 5 je posledním dílem, kde se s nimi setkáme (nepočítaje Anniversary). Neexistuje nic, co by se s nimi nedalo zabít. Ovšem, troufnete-li si s nimi i na bosse, počítejte, že bojem strávíte dlouhou dobu.
Výskyt: Řím, Rusko


Revolver (+ laserový zaměřovač)
Účinný a velmi užitečný. Pokud vám ale mohu poradit, moc s ním neplýtvejte, protože je naprosto nepostradatelný v situacích, kdy musíte na něco přesně mířit. Zbraň kovbojů divokého západu nabízí malý kalibr, ale za to vysokou účinnost. Bohužel si ho užijete jen v první misi.
Výskyt: Řím


 Brokovnice
Kamarádka na krátké vzdálenosti. I když v předchozích dílech byla brokovnice vyloženě na blízké nepřátele, dle mého názoru si s ní v Chronicles můžete vyjít i na protivníky z větší vzdálenosti. Je účinná, ale velmi pomalá. Navíc střely do ní jsou poměrně vzácné zboží.
Výskty: Řím, Rusko


  Samopaly UZI
Bezesporu nejúčinnější dvojice zbraní ve hře. Dvojice malých samopalů, která během chvil srazí jakéhokoliv protivníka k zemi. Vysoký kalibr, rychlost a vysoká účinnost z nich v kombinaci s Larou tvoří vraždící stroj.
Výskyt: Řím a Rusko


Desert eagle (+ laserový zaměřovač)
Tuhle hračku si užijete jen v ruské misi, proto s ní zacházejte často a hlavně zodpovědně. Je totiž velmi účinná na dlouhou i na krátkou vzdálenost a dost to s ní bolí. Nepřátelé padnou k zemi po dvou ranách. Navíc se s ní krásně míří. S náboji můžete klidně plýtvat (ale samozřejmě s rozmyslem). Na rozdíl od revolveru totiž s touto zbraní nenarazíte na situaci, kdy bude naprosto nezbytné ji použít.
Výskyt: Rusko


HK Gun
Trošku nepraktická, zato ale účinná. Má tři volitelné rychlosti (na tu poslední jsou ale náboje dost vzácné) a pozor - musíte s ní šetřit, neboť tato zbraň nedisponuje stejným kouzlem jako Lařiny devítky, a bohužel, když vám dojdou náboje, je prakticky k ničemu. Naštěstí, náboje jsou ve hře skoro na každém kroku. Stačí se jen rozhlížet. Lara tuto zbraň používá pouze v New Yorské misi, kde postrádá své devítky.
Výskyt: New York


 Grappling gun
Pokud byste chtěli s touto zbraní někoho poslat na věčný spánek, myslím, že pokud nejste kouzelníci, tak se vám to nepodaří. Tahle zbraň má jediné využítí a to vystřelovat šipky, ze kterých se pak spouští lano, po kterém se lze dostat dál. V celé hře jsou pouze tři místa, kde lze najít náboje do této zbraně.
Výskyt: New York


 Vybavení

 Dalekohled
Dalekohled slouží Laře ke stejným účelům, jako slouží dalekohledy ostatním dobrodruhům - díky němu si může přiblížit obzor a na dálku prozkoumat krajinu. Hodí se, když nevíte, kudy dál.
Výskyt: Řím, Rusko, Irsko


Headset
Tuto věc používá Lara v New Yorku místo předchozího dalekohledu. Důmyslně je v něm zabudovaná kamera, která se nachází na místě pomyslných brýlí a mikrofon. To je ten trčící drát, který má Lara u pusy. Tuto věcičku Lara samozřejmě získala díky svému vynalézavému příteli Zipovi.
 Výskyt: New York


 Stopky
Stopky, které nás provází již od prvního dílu, ovšem tentokrát jsou digitální. Tradičně nám ukazují, kolik kilometrů Lara uběhla, kolik použila lékárniček nebo kolik vystřílela nábojů. Na rozdíl od předchozích dílů ale tyto stopky nepočítají statistiky jen za jediný level, nýbrž za dobu hraní celé hry.
Výskyt: Řím, Rusko, Irsko, New York


 Světlice
 Užitečné věcičky, které jsou s námi ve hře už od dob TR 2. Když je příliš velká tma, posvítíme si s nimi na cestu. A opravdu s nimi lze plýtvat - ve hře jich je víc než dost na to, abyste je mohli používat doslova v každém koutě.
Výskyt: Řím a Rusko


Malá lékárnička
Balíček první pomoci, který obnoví polovinu Lařina zdraví. 
Výskyt: Řím, Rusko, Irsko, New York


 Velká lékárnička
Balíček první pomoci, který obnoví Lařino zdraví naplno.  
Výskyt: Řím, Rusko, Irsko, New York


Další užitečné věci

Páčidlo
Páčidlo si Lara dokáže vytvořit prakticky z čehokoliv a může s ním dělat skoro cokoliv. Slouží k vloupačkám, když je nutno otevřít si dveře a nemáte klíč, k uvolňování předmětů ze zdí nebo třeba k omračování nepřátel.
Výskyt: Řím, Rusko, Irsko


Hadřík napuštěný lahvičkou chloroformu
Hadřík nasáklý chloroformem, který můžete používat na nepřátele, uspávat je a díky tomu se nepozorovaně dostat tam, kam potřebujete.
Výskyt: New York


Výbušné světlice
Když je hodíte správně, dokáží pořádně zatopit ponorce, která vás prohání v levelu Deepsea Dive.
Výskyt: Rusko


Kladivo
Pokud ho najdete, můžete se s jeho pomocí nepozorovaně dostat za dveře s bezpečnostním zámkem, který Lara kladivem zničí. Hru je možné projít i bez něj. Tuto možnost ovšem nedoporučuji.
Výskyt: New York
_____________________________

3 komentáře: