středa 18. ledna 2012

Tomb Raider na platformě N-Gage

Rok 2003 byl pro sérii Tomb Raider neobyčejně plodný, co se týče nových titulů. Zatímco do kin putuje druhý Tomb Raider film s podtitulem Cradle of Life (Kolébka života), v červnu přichází nový, dlouho očekávaný díl herní série, v pořadí šestý, který má hráčům předvést novou, temnější Laru Croft. V červnu ovšem novinky v sérii TR nekončí. Na sklonku října vychází pro majitele telefonů (nebo spíš takové menší herní konzole?) Nokia N-Gage malý dárek. Eidos se mezi všemi těmi inovacemi s filmy s Angelinou Jolie a novým enginem Angel of Darkness rozhodl vsadit na klasiku a v jiném světle ukázal hráčům engine dobře známý, nezapomenutelný a spolehlivý: úplně první Tomb Raider je tady znovu. A to jeho doslova "kapesní" verze.

Telefon nebo herní konzole?

Obojí. Abych vám vysvětlila, o co se vlastně jedná - Tomb Raider pro N-Gage je upravená verze prvního TR s tím, že je Lara oblečená do outfitu známého z Angel of Darkness, jsou tam přidané některé hráčské možnosti a naopak zase ubraná videa a některé scény. Nokia N-Gage je typ mobilního telefonu, který je zároveň komunikačním zařízením a zároveň takovou malou herní konzolí. Stejně jako se vyrábí hry pro PlayStation 1,2 nebo PlayStation Portable (což tradičně vyrábí značka Sony), i Nokia se rozhodla vytvořit takový herní software a ten zavedla do jednoho typu telefonu, který má zároveň sloužit jako kapesní herní konzole. Hry se do tohoto telefonu kupují stejně jako hry do PSP nebo do PC na speciální paměťové kartě, která se vloží do přístroje a software z ní čerpá data potřebná k hraní. Dnes už N-Gage tolik populární není, zlatou éru své existence zažila v době 2003 - 2008. Nicméně co se týče série Tomb Raider, tato verze jistě stojí za zmínku.
Popis hry*

Podle hráčů, kteří mají s tímto titulem zkušenosti se jedná vlastně o zmenšenou, přizpůsobenou (ovšem nikoliv ochuzenou co se týče hraní), přenosnou verzi hry, která je dostupná na PC a PlayStation. Hra zahrnuje všech patnáct rozsáhlých úrovní, v nichž Lara zkoumá starobylé ruiny v Jižní Americe, Řecku a v Egyptě a nakonec završí dobrodružství na Ztraceném kontinentu. Namísto videosekvencí, které rozdělují levely, zde uvidíme spíše běžící text na obrazovce, jelikož plynulé videosekvence by nemusely tak dobře fungovat. Ačkoliv zvuky hra obsahuje, dabing vystřídaly titulky. Je také možné stáhnout si (s připojením k internetu) různé doplňkové levely a kurzy, v nichž závodíte s ostatními hráči a snažíte se překonat jeden druhého v tom, kdo proběhne za nejkratší dobu jistý (speciální pro n-gage) tréninkový, doplňkový level.

Úrovně ke stažení: Jak jsem psala výše, jedná se o takové minilevely, které se automaticky stahují na internetovém portálu N-Gage. Jsou ve formě jakýchsi bludišť, a na portále se mohou připojit lidé odkudkoliv ze světa, kteří vlastní TR pro N-Gage a jsou právě připojení k internetu. Hrají o to, kdo nejrychleji proběhne určité bludiště či minilevel. Tyto minilevely nabízejí zajímavé oživení: soupeři s nejrychlejšími časy se zobrazují v tabulce. Vy si vyberete, kterého chcete porazit (nebo se o to chcete alespoň pokusit), spustíte hru a před vámi se objeví jakýsi stín druhé Lary, která představuje záznam playingu, který odvedl váš soupeř. Vy tak přesně vidíte, jaký máte před soupeřem náskok nebo o kolik jste za ním pozadu. Pokud odvedete dobrý výkon a překonáte soupeře, zaujmete jeho místo na ligové tabulce a další mohou soupeřit s vámi.

Recenze hry**

Eidos se vrací do roku 1997, kdy se Tomb Raider objevil na PlayStation a odvádí celkem pěknou a precizní práci s plným využitím možností N-Gage, aby opět navnadil atmosféru hry s povedeným prostředím a příjemnou perspektivou z pohledu třetí osoby.

Mise
Ve snaze najít a spojit všechny tři části artefaktu známého jako Scion můžeme ve 3D světě s Larou běhat, šplhat, skákat, plavat a provádět řadu dalších akrobatických manévrů. Cestou za poklady se Lara musí ubránit hladovým vlkům a dalším, ne tolik důvtipným hledačům pokladů s pomocí svých dvou pistolí a několika dalších drobností z arzenálu, který si cestou doplní.

Hratelnost
Bohužel, velikost displeje a možnost zobrazení na N-Gage způsobuje, že po prvních pár okamžicích bude pro hráče trošku těžké rozpoznat svět, ve kterém se nachází, a zorientovat se. Velmi frustrující jsou zejména situace, kdy mačkáme sice správné tlačítko, ale v nesprávný čas - jenom prolézt jeskyní nebo přeručkovat římsu je potom celkem namáhavé.
Zvukové efekty jsou tady spíše jen takovým sípáním. Sice tu nic není ohromující, ale od takové verze nelze čekat žádné přelomové zázraky. Ovšem zůstala zachována slušivá grafika s velkým důrazem na detail (což je velmi dobře vidět například když běháme po Lařině domě).

Sdílejte svůj Tomb Raider s celým světem. TR verze pro N-Gage je prvním titulem, který nabízí interakci s internetem. Podpora s pomocí technologie pro N-Gage (tzv. N-Gage Aréna) zajišťuje jakousi on-line herní službu. Je možné stahovat si aktualizace, sdílet výsledky a dojmy z hraní s ostatními hráči (například odeslat na server svůj gameplay) nebo požádat je o radu, pokud se nám nedaří překonat nějakou překážku.

Celkový pohled
Potřebujete-li nějakým titulem zapůsobit na své přátele, pak se těch pár dolarů vyplatí investovat. Není ani špatnou volbou, pokud hledáte titul, který by vás zabavil na hodiny hraní. Pokud ovšem nejste ten typ hráče, který si rád hraje s pákami a spouštěmi a který si to rád rozdává s drsnými chlápky, Tomb Raider pro vás bude asi trochu málo.
Tato verze hry se skládá z patnácti známých levelů, tří dosud nezveřejněných úrovní, speciálně vytvořených pro N-Gage a online bezdrátové služby.

Celkové hodnocení od NGAGEGAMING: 7/10 (dobře odvedená práce)
____________________________________________________
* volný překlad článku o verzi pro N-Gage ze stránky Stella's Tomb Raider Site (www.tombraiders.net/stella)
** volný překlad recenze pro verzi pro N-Gage z N-Gage Gaming (www.ngagegaming.com)
____________________________

Navigace: Tomb Raider 1, Co možná nevíte?

Žádné komentáře:

Okomentovat