úterý 17. ledna 2012

Tombraiderovci, fanouškové Lary, pařmeni a další - jak jste na tom s vědomostmi?

Rozhodla jsem se, že pro vás vyrobím takový malý testík :) Nedávno mě totiž napadlo několik celkem zapeklitých otázek na téma Tomb Raider. Došlo mi, že by nebylo od věci tyto otázky zveřejnit, protože si myslím, že na ně odpoví jenom ti, kdo mají z oblasti TR ty nejlepší znalosti a ti, kdo jsou s Larou už od jejích počátků (samozřejmě nechci nikoho podceňovat, to je jenom můj názor!). Rozhodla jsem se ale, že vám ten testík neulehčím. Nebudou žádné záchytné odpovědi typu A, B, C... Odpovědi budou všechny otevřené. Můžete si tedy připravit tužku a papír a pustit se do toho... Nedělejste si starosti, na konci článku najdete správné odpovědi. Ale nedívejte se na ně dřív, než si to vyzkoušíte! Jinak se neprověříte :) Předem říkám, že ten testík je docela těžký - samozřejmě ne pro ty, kdo tuto oblast bezpečně znají, ale i tak se tam můžete nejspíš zaseknout (nevím, vymýšlela jsem to, takže náročnost posoudit nemohu). Upřímně doufám, že ani já sama jsem tam nenadělala nějaké chyby, které by vás mohly zmást. Tohle tedy bude jediný případ, kdy mě budete moci opravit, pokud budete mít pocit, že vám neříkám pravdu :) Komentáře nechávám otevřené, protože uzavření by nemělo žádný smysl, když správné odpovědi i s vysvětlením najdete pod testem.

Samozřejmě se se svým výsledkem nezapomeňte pochlubit. Nebo mě zkritizovat, co jsem to zase vymyslela :) Opravdu se těším na vaše reakce. Jenom doufám, že to nebude tolik těžké, aby vás to při prvních pár otázkách odradilo. Je jich totiž 35...
Doufám, že se pobavíte :) Protože jiný smysl tento článek ani mít nemá...

Tedy připravit... pozor... STARTUJEME!


Vyhrabejte vzpomínky, nažhavte mozkové závity... Začínáme!

1. Budeme-li hledat v názvech levelů v TR 2 a v TR AoD, najdeme v nich jedno slovo společné. Které?

2. Ve kterém díle jsme na chvilku měli možnost hrát jenom s Lařinou kostrou?

3. Kámen mudrců, jeden z artefaktů, které hledá Lara v TR Chronicles, má podle legendy dvě zázračné vlastnosti. Které?

4. Příběh o tom, jak se Lara dostala po tragédii z Egypta zpět domů a následně byla kontaktována Wernerem Von Croyem není v žádné z her. Je zde zmínka v TR Chronicles, kde Von Croy najde Lařin batoh a v AoD je už Lara živá a zdravá na schůzce se svým bývalým učitelem. O tomto mezičase se ale můžeme dočíst knize, která v České republice bohužel nevyšla. Jak zní její název v originálním, anglickém znění?

5. V kolika dílech ze série TR se objevil Winston? Bereme v úvahu všechny díly, tedy od Core Design i od Crystal Dynamics.

6. V kterém díle z herní série jsme mohli vůbec poprvé spatřit artefakt Iris?

7. Kolik obleků vystřídala Lara ve svých dobrodružstvích od TR 1 po TRC s tím, že Catsuit z TR 3 a TRC, outfit mladé, šestnáctileté Lary a samozřejmě klasický oblek z TR 1 - TR 5 počítáme jako jeden outfit?

8. Kolik postav v Tomb Raider celkem nadabovala Keeley Hawes?

9. V TR Angel of Darkness bylo mnoho domněnek o tom, kdo vlastně zabil Von Croye. Zároveň s tím se zodpověděla otázka, kdo je Monstrum terorizující ulice Paříže a dalších evropských hlavních měst. Tuto pravdu jsme se dozvěděli na konci příběhu. Kdo byl tedy skutečným Monstrem?

10. V TR Underworld se rozloučíme s jednou z hlavních postav. Její celé jméno? Mám na mysli postavu, která je na straně Lary už od samého začátku a přijde o život zbytečnou náhodou.

11. Jak se jmenují dva z Triumvátu Atlantidy, spoluvládci Jacqueline Natly, kteří jí opovrhli a uvrhli do věčného vězení v kostce ledu?

12. Kolik levelů má TR 2, pokud počítáme všechny levely včetně výcvikové části Lara's Home?

13. Větu: "Velké věci prostě neskryješ," pronesla Lara v TR Legend. Na jakém kontinentu se odehrávala tato mise a tato část dobrodružství, během něhož Lara řekla tuto větu? Připomínám, že se nejedná o doslovný překlad, ale o část věty. Snad pochopíte pointu, i když jste hráli Legend jen v angličtině - cílem bylo trošku to ztížit :)

14. Larsona a Pierreho bylo možné v TR 1 alespoň v jedné cutscéně spatřit spolu. Ano nebo ne?

15. V řádku se nachází dvě slova, která do řady logicky nepatří. Najdeš klíč, kterým je vyřadit?
ATHENA - HEFAISTOS - MEDUSA - KENTAUR - KERBEROS - HÉRA - BASTET - POSEIDON - ATLAS - SHIVA - PERSEUS - HÉRAKLES - MANTIKORA

16. Kolikrát se maximálně mohli potkat Lara a Kurtis v Angel of Darkness? Bereme v potaz to, že dvě setkání v Biodome počítáme jako jedno, takže vlastně počítáme místa, na kterých se mohli setkat.

17. V jakém roce se narodil stvořitel Lary Croft?

18. Který díl ze série sklízí dosud vůbec nejúspěšnější prodejnost a zatím ho žádný jiný díl ze série nepřekonal?

19. Jeden z tvůrců filmu Lara Croft: Tomb Raider šikovně zakomponoval své jméno do dvou postav z tohoto snímku. Uhodneš, o koho se jedná?

20. Co je to: Tomb Raider iDVD game?

21. "Bude mi skutečným potěšením zavřít ti hubu." V kterém díle Lara pronesla tuto větu?

22. Několik hudebních interpretů si vypůjčilo jako námět pro svou tvorbu motiv Tomb Raider nebo Lary Croft. Víš alespoň o jednom z nich?

23. Kolikrát přesně měla Lara během svých dobrodružství co do činění s mafií?

24. Co znamená v češtině latinská věta: ULTRA VIGILIS UMBRAM, ECCE VERITAS?

25. Jméno Jacqueline se dá přeložit do češtiny. Jaká je naše obdoba tohoto jména?

26. Jedno ze jmen v řádku do řady logicky nepatří. Zjistíš, které je to správné?
LARA CROFT - WILLIAM BLAKE - JEAN YVES - PETER STOTHARD - CHARLES DARWIN - PIERRE DU PONT - WINSTON - LEONARDO DA VINCI

27. Ve kterém roce bylo Laře 16 let? Bereme v potaz starý životopis, konkrétně díl Tomb Raider: The Last Revelation...

28. Který jediný díl od Core Design nevyžaduje po instalaci do PC ke spouštění CD v mechanice počítače, pokud při instalaci zvolíme možnost "Full", tedy instalovat plnou hru?

29. Kdo složil soundtrack k druhému filmovému pokračování Tomb Raider: The Craddle of Life?

30. Větu: "I am you, with the faults removed." pronesl/a?

31. Který herec propůjčil svůj hlas Kurtisovi Trentovi v Angel of Darkness?

32. "Od této chvíle je každý tvůj nádech darem ode mě." V kterém díle, komu a v jaké části hry pronesla Lara tuto větu?

33. Kdo byl poslední modelkou, kterou najal Eidos ještě před pádem Core Design?

34. Byl Laře učitelem, pomocníkem a rádcem, aby ji nakonec zradil v Egyptě a vzápětí se k ní opět obrátil s žádostí o pomoc. Jeho poslední slova zněla: "Get out of the way!" Pronesl je proto, aby Laře zachránil život. O kom je řeč?

35. V kolika dílech TR se objevuje Lařino sídlo v Surrey? Bereme v potaz jen herní, klasické sídlo od Core Design.


Jste nedočkaví? Tak se pojďme podívat na správné odpovědi...

1. Hledané slovo je Hideout nebo česky Úkryt. V TR 2 se jedná o level třetí (Bartoli's Hideout), v TR AoD je to level na začátku Paříže (Bouchard's Hideout).

2. V Tomb Raider Chronicles. Na začátku levelu Escape with Iris, kdy se kamera přemístí za stěnu, která reaguje na přenos zbraně po chodbě, a rentgenuje tak Lařinu postavu.

3. Kámen mudrců měl údajně proměnit každý kov ve zlato a bylo z něj možné uvařit elixír života.

4. Název této knihy v anglickém znění je: Tomb Raider: The Amulet of Power.

5. Winston se objevil v TR celkem osmkrát: v TR 2, v TR 3, v TRC (tam sice jen ve videosekvencích z Croftova sídla), v TR Legend, v TR Anniversary a v TR Underworld. Nesmíme opomenout TR 2 Gold a TR 3 Gold.

6. Poprvé jsme Iris mohli spatřit v TR 3 ve výcvikové úrovni Lara's Home, kde je k vidění v místnosti s artefakty.


7. Celkem čtrnáct outfitů. Počítejte se mnou: TR 1 - domácí outfit a klasický oblek; TR 2 - domácí outfit, SOLA, kožíšek s logem Fiama Nerra, večerní župan; TR 3 - South Pacifik, Nevada, Catsuit, Antarktida a domácí outfit; TR 4: mladá Lara; TR 5: zimní kamufláž a podvodní skafandr.

8. Dvě postavy. Laru Croft a Doppelganger.

9. Zatímco na začátku byla tato otázka nezodpovězená, Lara se později díky svým vzpomínkám domnívá, že Monstrem terorizujícím Paříž je Pieter van Eckhardt nebo-li Temný alchymista. Skutečným Monstrem je ale Karel, závěrečný boss v AoD.

10. Postava, kterou mám na mysli, která je na Lařině straně od samého začátku a kterou naprosto zbytečně zabije Lařina dvojnice při vzplanutí Croftova sídla, se jmenuje Alister Fletcher.

11. Spoluvládci Atlantidy, kteří nakonec rozhodli o osudu Jacqueline Natly, se jmenují Qualopec a Tihocan.

12. TR 2 má celkem devatenáct levelů.

13. Tato část dobrodružství se odehrála v Ghaně u vodopádu a to v západní Africe.

14. Ne. Larsona a Pierra lze poprvé spatřit ve společné scéně až v TR Chronicles v levelu Streets of Rome. v TR 1 nebyli nikdy v žádné cutscéně zobrazeni spolu.

15. Dvě slova, která do řádku nepatří, jsou BASTET a SHIVA. Bastet je bohyní v egyptské mytologii a Shiva je indickou bohyní. Ostatní postavy a jména v řádku souvisejí s řeckou mytologií.

16. Lara a Kurtis se mohli setkat maximálně šestkrát. Poprvé se setkali v kavárně Café metro, podruhé když Kurtis ujížděl Ghettem na motorce (k tomuto videu nemusíte dojít, proto se na toto setkání často zapomíná), potřetí Kurtis vidí Laru, jak vyskakuje z hořícího tunelu, počtvrté v Louvre, kde Kurtis ukradne Laře kresbu, popáté v Biodome, kde Kurtis Laru zavře a následně hrajeme za něj, a naposledy skoro ve finále, když Eckhardt vypustí potvoru Boaz.

17. Toby Gard, stvořitel Lary Croft, se narodil v roce 1972. Dnes je mu tedy 39 let.

18. Je to vůbec první Tomb Raider, který vyšel v roce 1996. Prodalo se ho přes sedm milionů kopií. Dodnes ho žádný z následujících TR nepřekonal.

19. Jméno je Simon West. Je to režisér filmu, který propůjčil své jméno robotovi na začátku filmu, s nímž Lara bojuje a své příjmení jejímu bývalému příteli Alexovi Westovi, kterého hrál Daniel Craig.

20. Tomb Raider: interaction DVD game. Jedná se o verzi Angel of Darkness, speciálně uzpůsobenou tak, aby se dala ovládat na televizi v klasickém DVD přehrávači. Je značně ochuzená o mnoho z příběhu a ovládá se jen čtyřmi šipkami na ovladači.

21. Tuto větu Lara pronesla v závěru Angel of Darkness.

22. Například U2 nebo kapela Klaxons, kteří se nechali inspirovat postavou z TR a to Jacqueline Natlou, či Alex C. feat Yasmin K., kteří nazpívali singl s názvem Angel of Darkness, nebo české Chinaski, kteří použili ve videoklipu k singlu Můj svět Lařinu hlavu.

23. Celkem pětkrát. V TR 2 to byli bratři Bartoliové, v TR 5 se setkala v Rusku s mafiánem Sergejem Michajlovem, v TR 6 to byl Bouchard, který vedl mafii v Paříži a naposledy v TR 7, kde si to Lara rozdala v Japonsku s šéfem samotné Yakuzy. Ve filmovém pokračování The Craddle of Life to byla odnož čínské mafie Shai-Ling.

24. Je to latinský citát z Angel of Darkness, z hrobky Starobylých. Znamená: Skrze držitelova ducha zříš pravdu.

25. Česká obdoba jména Jacqueline je Žakelína.

26. Do řádku nepatří jméno Pierre du Pont. Všechna ostatní jména jsou inspirována skutečnými nebo fiktivními postavami z knih. Jméno Lara Croft bylo pro postavu náhodně vybráno z telefonního seznamu. William Blake je anglický básník. Jean Yves je jméno skutečného archeologa, jehož jméno bylo propůjčeno postavě. Peter Stothard je šéfredaktorem Timesů. Charles Darwin je autorem teorie evoluce. Jméno pro postavu Winstona bylo inspirováno postavou z Orwellova románu 1984. Leonardo da Vinci byl proslulý renesanční malíř a vynálezce.

27. Lara oslavila své šestnáctiny v roce 1984 (vzpomínáte na úvodní level v Kambodži v TR 4?).

28. Samozřejmě myšleno bez cracků a patchů :) Je to Angel of Darkness.

29. Je to Alan Silvestri, nadaný a žádaný muzikant, jehož filmové soundtracky patří k nejoblíbenějším, je o ně velký zájem. Udělal soundtrack například i k Zelené míli.

30. Byla to Doppelganger v datadisku pro TR Underworld: Lara's Shadow.

31. Herec, který propůjčil svůj hlas Kurtisovi Trentovi, se jmenuje Eric Loren. Asi se shodneme na tom, že dabér nemohl být vybrán lépe.

32. Tuto větu pronesla Lara v závěru TR Legend, v Bolívii, když držela pistoli u hlavy Amandy Evert.

33. Jill de Jong byla modelkou pro hru TR AoD, logicky tedy poslední, která byla najata za éry Core Design.

34. Mluvím o Wernerovi Von Croyovi.

35. Sídlo v Surrey uvidíme celkem pětkrát: v TR 1, TR 2, TR 3, TR 3 Gold a TR 5.

Já doufám, že jste si vědomostní dovádění s Larou patřičně užili :) Nezapomeňte mi sdělit, jak jste dopadli!

Žádné komentáře:

Okomentovat