úterý 17. ledna 2012

Jeanette's the 15th Anniversary Gallery: Tomb Raider 1 - Featuring Lara Croft

První Tomb Raider spatřil světlo světa v roce 1996. Původně byl pro herní konzoli Sega Saturn, až o něco později následovaly verze pro PC a PSX. Znamenal revoluci hned v několika ohledech: Tomb Raider byl jako jedna z vůbec prvních her plně funkční na bázi 3D enginu (což znamenalo pohybovat se v prostoru a vnímat ho všemi třemi rozměry - hloubkou, výškou a délkou; mohli jsme narážet do zdí, otáčet se za nějakým objektem...). V Tomb Raider se podařilo geniálně propojit prvky hned tří typů her: plošinovky (skákání), akční hry (střílení a boj) a logické adventury (řešení puzzlů). Tyto tři herní typy se spojily v jeden a dokonale se prostřídaly, mnohdy jsme museli zkombinovat i více typů najednou, což jen přidalo na hratelnosti a zábavnosti hry. Hra navíc podporovala slabší grafické karty, tekže nemusela fungovat jen na tehdy opravdu nových počítačích (byla spustitelná jak pod DOS systémem tak pod systémem Windows). Všechny tyto funkce navíc z pozice hráče umožňovaly zcela nový pohled na hru: vzniká hra z pohledu třetí osoby. To znamená, že díky 3D enginu vidíme celou postavu, již ovládáme, po celou dobu hraní před sebou a můžeme jí otáčet (narozdíl od pohledu z první osoby, kde vidíme jen ruce postavy, kterou ovládáme - například Hexen, Counter Strike, Half-Life, a narozdíl od pohledu z druhé osoby - tj. pohled "shora" - např. Heroes). Tomb Raider je navíc první hrou s čistě ženskou hrdinkou - role ženy už není druhořadá, ale už se děj točí jenom kolem ní a mnohdy získává nadvládu nad muži. Díky tomu se Lara Croft pro mnoho žen a dívek stala symbolem ženské nezávislosti.

Podle statistik z prodaných kopií z roku 2009 si Tomb Raider zahrálo celkem 7, 5 milionů hráčů. Je to nejprodávanější TR z celé série.

S Larou jsme se vydali do Peru, Řecka, Egypta a objevili jsme bájný ostrov Atlantida. Také jsme poznali svého prvního hlavního nepřítele a tím byla Jacqueline Natla. Lara se nám představila v roztomilém drdůlku, v tyrkysovém nátělníku a khaki kraťasech, které se staly jejími charakteristickými znaky pro příštích pár let (stejně jako její legendární hrudník, cílevědomá povaha a schopnosti olympijského atleta).

Lara se do srdcí hráčů okamžitě zapsala. Dokazuje to i fakt, že Tomb Raider je dodnes i se svým zastaralejším ("kostkatým", ale přesto nadále okouzlujícím) enginem nejoblíbenějším dílem ze série.
_____________________________

Zpět k Jeanette's TR the 15th Anniversary Special Gallery

Žádné komentáře:

Okomentovat